IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще гарантира временно депозити до 1 млн. лири

Депозанти, които внасят големи суми след продажба на жилище или изплащане на обезщетения, ще бъдат защитени за срок от 6 месеца

09:44 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ ще гарантира временно депозити до 1 млн. лири

Депозанти, които временно притежават огромни суми след продажба на жилище и изплащане на здравни обезщетения, ще получават допълнителна защита, ако банката, която ги обслужва, фалира, пише Financial Times.

Английската централна банка (АЦБ) съобщи в понеделник, че гаранцията по Схемата за компенсация в сектора на финансовите услуги (Financial Services Compensation Scheme) ще бъде увеличена от максималните 85 000 лири до най-много 1 млн. лири (около 2,48 млн. лв.) Целта е временно да бъдат покрити тези огромни суми, попаднали в банковите сметки на клиентите.

Освен това АЦБ представя нови правила, с които да се минимизира времето, нужно за раздробяване на сумата по сметката, ако дадена банка фалира. Целта е или сумата по сметката да бъде прехвърлена в друга платежоспособна банка, или плащанията към клиентите да се извършват до 7-дневен срок вместо до 20 дни, както е досега.

Гаранцията за притежателите на определени видове застрахователни полици също ще бъде увеличена също с цел да се предостави протекция, ако застраховател фалира. Реформите са насочени към понижаване на риска от паника и банкрути, на каквито бяхме свидетели във финансовата криза.

Измененията, касаещи гарантираните депозити, идват в отговор на новите изисквания на Европейския съюз. Големите нефинансови компании също ще могат да се възползват от схемата за пръв път.

По-високото застрахователно покритие за индивидуалните депозанти ще важи за срок от шест месеца. Новият таван от 1 млн. лири ще защитава 99% от продажбите на жилища в Англия и Уелс и 92% в Лондон. Той ще премахне нуждата клиентите да раздробяват влоговете си в няколко сметки, в различни банки, за да останат под гарантирания праг от 85 хил. лири.

Освен това АЦБ обмисля да въведе правила, чрез които сумите по сметките бързо да бъдат прехвърлени в платежоспособна банка в случай на фалит, за да могат клиентите да продължат да използват кредитните си карти и да разполагат с парите си като цяло. Прехвърлянето би могло да се случи до 24 часа, с което клиентите няма да чакат няколко дни, за да получат компенсация.

Мерките ще доведат до по-високи разходи за индустрията. Промените в размера на гарантираните депозити и по-бързият достъп до сумите по банковите сметки ще струва еднократно от 250 млн. до 390 млн. лири на трезорите и от 35 млн. до 50 млн. лири годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още