IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" придоби ключово газохранилище в Германия

Компанията финализира споразумението си с Wintersall, изготвено още през декември 2013 г.

10:51 | 09.10.14 г. 1
"Газпром" придоби ключово газохранилище в Германия

Руската „Газпром“ придоби едно от най-големите газови хранилища в Европа като част от действията си за развитието на проекта „Северен поток“ в Европа. Газовият гигант успя да финализира споразумението си с дъщерната компания на BASF – Wintersall, която е операторът на „Северен поток“ в Германия, посочва англоезичната версия на руското издание RT.

Според условията на подписания договор „Газпром“ придобива съоръженията на германската компания в Реден. В замяна германската страна ще получи достъп до големите газови резерви в Западен Сибир. Хранилището в Реден може да побере 4,2 млрд. куб. метра. Това представлява 7% от годишното потребление на Германия, което възлиза на общо 60 млрд. куб. метра.

Газохранилището в Реден се определя като ключово за сигурността не само на Германия, но и на Холандия. Така, с подписването на споразумението, „Газпром“ ще заздрави позициите си, коментират от компанията.

Основните моменти в споразумението бяха изготвени още през декември 2013 година и то вече получи одобрение от страна на Европейската комисия, посочва още изданието. На тази база не се очакват санкции от страна на Брюксел във връзка с нововъзникналите обстоятелства в отношенията ЕС - Русия.

През 2013 година Германия увеличи вноса на руски газ до 40,2 млрд. куб. метра, спрямо 33,3 млрд. куб. метра година по-рано.

От RT припомнят още, че BASF държи и дял в замразения към момента проект „Южен поток“, който трябва да преминава по дъното на Черно море, през територията на България и Балканите и да транспортира руски природен газ до Италия и Австрия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Те кой бил Троянския кон на Русия в Европа! пхахаха! *** продажните германци, ***! Русофили и национални предатели!Не им се чака на гадовете диверсификация по български, нито американски втечнен газ - санкции, манкции, европейска солидарност, ама сиренцето си е с пари! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още