IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити в Италия достигнаха исторически връх през август

Общият обем на заемите, които е малко вероятно да бъдат възвърнати, се покачи с 20% до близо 174 млрд. евро

16:14 | 09.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лошите кредити в Италия достигнаха исторически връх през август

Обемът на лошите кредити в Италия е нараснал през август с 20% спрямо същия период на миналата година, достигайки нов исторически връх на фона на опитите на третата най-голяма икономика в еврозоната да се възстанови от рецесията.

Заемите, които попадат в категорията на малко вероятните да бъдат възвърнати, са се покачили до 173,9 млрд. евро през осмия месец според данните на Италианската централна банка. Равнището е най-високото от началото на отчитането на статистиката през 1998 г. насам, предава Ройтерс.

Месец по-рано, през юли, необслужваните кредити бяха в размер на 172,4 млрд. евро, или с 20,5% повече спрямо юни.

В същото време кредитирането на фирми и семейства продължава да се свива, като заемите за домакинствата са спаднали с 0,8 на сто през август след отстъплението с 0,7% месец по-рано.

Кредитирането на нефинансовите компании пък е спаднало с 3,8% след свиването с 3,9% през юли.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) призова властимащите да направят повече, за да се отърват от лошите кредити в счетоводните баланси на европейските банки. Институцията се аргументира с настоящите високи равнища, които затрудняват банките в отпускането на заеми и така възпрепятстват търсенето от страна на компаниите.

От 2009 г. насам необслужваните заеми в рамките на еврозоната са се удвоили, като в момента са в размер на повече от 800 млрд. евро, става ясно от анализ на МВФ.

Според институцията по-голямата част от тези лоши кредити се дължат на частния бизнес.

МВФ заяви също, че банковите надзорни органи следва да осигуряват стимули за кредиторите да заделят средства и да обособят буфери, за да ограничат възможността от шокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Може ли да добавите някъде из текста (в началния абзац може да се вмъкна) какъв е процента на лошите кредити спрямо целия обем на кредитите. Защото от статията става ясно, че се увеличава с 20%, което не е дава пълна картинка, колко де факто са. Би помогнало на хората, които не следят из късо точно тази информация да се ориентират по-добре. Мерси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още