IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dax се доближава до опасни нива

Ако водещият германски индекс достигне годишното си дъно, може да се насочи към 8 хил. пункта

11:36 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мечките се завръщат на Dax. <em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Мечките се завръщат на Dax. Снимка: Getty Images News

Разпродажбите на световните фондови пазари се разпространяват в петък и в Европа. След като германският Dax отчете значителни спадове още в четвъртък следобед, преди края на седмицата той е изправен пред достигането на годишно дъно.

В Съединените щати индексът Dow Jones отчете най-голямата дневна загуба от началото на годината, а в Азия индексите също са стабилно в червената зона. Краткосрочната надежда за бъдещи увеличения на лихвените проценти в САЩ бързо бе заличена от загрижеността за конюнктурата, пише Wall Street Journal.

Euro Stoxx 50 губи 0,7% до 3022 пункта, Dax пада с 0,8 на сто до 8930 пункта. С това германският индекс се доближава до опасни нива. „Големият въпрос е дали Dax доближава годишното дъно", казва един трейдър. То бе достигнато на 8 август при ниво от 8903,49 пункта. Вече два пъти през тази година Dax успя след кратък натиск под границата от 9 000 пункта да се възстанови до края на деня. Ако сега бъде достигнато годишното дъно, технически анализатори се опасяват от срив на индекса до 8000 пункта.

Загрижеността за глобалната икономика кара инвеститорите да бъдат по-предпазливи. Тази загриженост се отразява и в цената на петрола. Цената на барел суров петрол от сорта Брент падна под 90 долара на фючърсния пазар и с това е на най-ниското си ниво от четири години насам. Заради по-слабия глобален икономически растеж намалява и търсенето на енергоносители.

Ето защо и акциите на компаниите от сектора са сред главните губещи на борсите. Тяхното високо тегло в европейските индекси потиска борсовите барометри. Индексът на сектора отчита спад от 2 на сто.

Надеждата, че централните банки ще направят всичко, за да насърчат възхода на икономиката, вече не е толкова силна. Инвеститорите вече предпочитат да се облягат на фактите. А те доказват, че, особено в Европа, и особено в Германия последните темпове на растеж са разочароващи.

В навечерието на есенната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка във Вашингтон dиректорът на МВФ Кристин Лагард предупреди за възможно връщане на еврозоната в рецесия и призова за повече инвестиции от страна на държавите.

Друга причина за безпокойството на инвеститорите е и индексът на страха VIX, познат официално като CBOE Volatility Index – водеща мярка за несигурността сред инвеститорите. В четвъртък той се повиши с цели 24 процента и затвори на 18,76 пункта - най-високото ниво от февруари насам. С това индексът е на около 70 процента над дъното си за тази година.

Под натиск в Европа са всички икономически свързани сектори. Акциите на автомобилните компании поевтиняват средно с 1,1%, индустриалните акции губят средно 1,2 на сто.

Някои компоненти се представят доста по-зле. Така например ThyssenKrupp се обезценява с 1,9%, а акциите на производителите на чипове са под натиск заради предупреждение за печалбата на американската Microchip Technologies. В Европа книжата на ST Micro и на Infineon падат под годишните си дъна.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още