IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анхел Гурия: Централните банки свършиха своето, време е за структурни реформи

Реформите трябва да са средносрочни и дългосрочни, за да дадат желаните резултати, посочи генералният секретар на ОИСР

20:18 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Анхел Гурия: Централните банки свършиха своето, време е за структурни реформи

Европа трябва да предприеме структурни реформи, заяви генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), подкрепяйки до голяма степен тезата на Марио Драги. Според президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) правителствата не могат да разчитат единствено на мерките за стимулиране от страна на централната банка, а трябва да направят повече, за да дадат тласък своите икономики.

"Ние дължим благодарност на централните банкери... но е време да предприемем структурни реформи", посочи Ангел Гурия пред CNBC.

Гурия се насочи към множество сектори в Европа, които могат да подобрят представянето си вследствие на реализиране на необходимите реформи, включително образованието, съдебната система, пазара на труда, здравеопазването и инфраструктурата.

"Реформите трябва да са със средносрочна и дългосрочна перспектива, за да дадат желаните резултати", каза той.

Брутният вътрешен продукт на еврозона отчете нулев растеж през второто тримесечие, оставайки под очакванията на фона на забавянето в най-големите членове на валутния съюз – Германия, Франция и Италия.

В допълнение германските икономически данни продължават да разочароват в последните седмици, изпращайки много тревожен сигнал за възстановяването на региона.

Драги многократно заяви, че мерките за стимулиране на ЕЦБ, като например изкупуването на активи и ултра ниските лихвени проценти, ще бъдат ефективни, само ако страните от еврозоната направят необходимите реформи.

Подобно на Гурия, по-рано тази седмица известният инвеститор Уилбър Рос, главен изпълнителен директор на WL Ross & Co, изрази съгласие с Драги.

"Марио Драги е съвсем прав, когато казва, че Европа се нуждае от структурни реформи, за да понижи безработицата", каза той пред CNBC в сряда.

"Страните с по-либералните трудови закони, като Ирландия, постигнаха най-бързо възстановяване. Тези с по-рестриктивните трудови отчетоха по-бавно. Политиците смятат, че защитават работниците, но всъщност им вредят", изтъкна Рос.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още