IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Crédit Agricole с умерен ръст през третото тримесечие

За доброто представяне на втората по големина френска банка допринасят по-малките провизии за лоши кредити

12:21 | 06.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нетната печалба на френската банка Crédit Agricole расте умерено през третото тримесечие. За доброто представяне допринасят по-малките провизии, заделени срещу лоши кредити, както на местния пазар, така и в поделението й за потребителско кредитиране в Италия Agos Ducato, предава Wall Street Journal.

Базираната в Париж банка спечели 758 млн. евро в периода от юли до септември. Това е ръст от 4% на годишна база. Приходите също растат с 4 на сто и възлизат на 4,01 млрд. евро.

Провизиите за лоши кредити са с 8% по-малко и през периода възлизат на 581 млн. евро. Друго италианско поделение на втората по големина френска банка - Cariparma, все пак заделя резерви за 109 млн. евро, което е с 18% повече в сравнение с третото тримесечие на миналата година. Действието на италианското поделение е продиктувано от обстановката на Апенините, където Рим се бори да излезе от дългата рецесия и да се справи с риска от дефлация.

Главният изпълнителен директор на Crédit Agricole Жан-Пол Шифле изключва всякакви потенциални придобивания в Италия. Френската банка е сочена като потенциален купувач на част от бизнеса на затруднената Monte dei Paschi di Siena. Италианският трезор ще продаде активи за 220 млн. евро като част от плана й за запълването на капиталовия недостиг в размер на 2,1 млрд. евро, който Европейската централна банка откри.

От своя страна, Crédit Agricole издържа стрес тестовете. Капиталовата адекватност на банката към края на септември е 10,1% спрямо 9,9% към края на юни.

През второто тримесечие финансовите резултати на френския кредитор бяха повлияни от проблемите на португалската Banco Espirito Santo, в която държеше част от капитала. В периода от април до юни Crédit Agricole спечели само 17 млн. евро спрямо 696 млн. евро година по-рано.

В първата половина на 2014 г. френската банка пък продаде българското си поделение Креди Агрикол България ЕАД на Корпоративна търговска банка АД. Плановете бяха новата кредитна институция да продължи да функционира като самостоятелна и да обслужва както малки и средни предприятия, така и на индивидуални клиенти.

През юни обаче двете институции бяха поставени под специален надзор, като съдбата им предстои да се изясни. През август в Търговския регистър бе вписано новото наименование на Креди Агрикол, а именно - Търговска банка „Виктория“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още