IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Agricole: Китайската икономика се намира в повратна точка

Секторът на недвижимите имоти все още остава слабото място на Поднебесната империя, посочи френската банка

17:47 | 20.06.14 г.
Credit Agricole: Китайската икономика се намира в повратна точка

Китайската икономика cе намира в "повратна точка" и секторът на недвижимите имоти ще определи как тя ще излезе от нея, предупредиха експертите от Credit Agricole.

"Намираме се в повратна точка: цените, продажбите и инвестициите в недвижими имоти постепенно се възстановят в резултат на неотдавнашното облекчаване на административните пречки, след което или икономиката ще се възстанови през втората половина на годината, или спадът при недвижимите имоти ще продължи, причинявайки допълнително забавяне на темпа на растеж", посочи Дариуш Ковалчик, старши икономист в звеното за Азия на френската банка.

Последните данни за цените на жилищата в Поднебесната империя през май отчетоха най-бавния годишен темп на растеж от началото на годината. Средната цена на новите жилища в 70-те най-големи китайски града се покачиха с 5,6% на годишна база спрямо повишението от 6,7 на сто повишение през април. Що се отнася до ръста на месечна база, цените спаднаха с 0,2 на сто, отчитайки първото си понижение в последните две години.

"Недвижимите имоти показват някои ранни признаци на отлепяне от дъното, но все още остават слабото място на икономиката", каза Ковалчик.

В последните месеци китайското правителство започна да разхлабва хватката си на пазара. Остават обаче опасенията дали политиката на облекчаване ще предотврати по-дълбок спад.

В средата на май Китайската централна банка призова големите кредитори в страната да дадат приоритет на купувачите на жилища при разпределянето на кредити. Ходът отбеляза промяна в политиката на правителството, което в последните почти пет години водеше кампания по затягане на кредитирането, за да охлади пазара.

Според Credit Agricole китайската икономика ще нарасне със 7,3 на сто през второто тримесечие, като постепенно ще се вдигне през втората половина на годината, за да се постигне годишен ръст от 7,4%. Тласъкът ще дойде от неотдавнашния пакет от мини стимули, предоставен от властите в Пекин.

Икономиката на Поднебесната империя се разшири с 7,7% през миналата година, като правителството очаква тя да нарасне със 7,5% през настоящото дванадесетмесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още