IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отваря регулираните сектори, за да засили конкуренцията

Десетки хиляди демонстранти декларираха готовността си да излязат на протести в отговор на новите правила

10:52 | 11.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция отваря регулираните сектори, за да засили конкуренцията

Икономическият министър на Франция Еманюел Макрон предложи няколко закона и очерта новите спорни за мнозина планове на министрите от правителството, съобщава WBP Online. Мерките на властите включват отваряне на регулираните сектори за засилване на конкуренцията и увеличаване на броя на предприятията, извършващи дейност в неделя.

"Това не е закон за защитените професии или за работата в неделя. Това е закон, който има за цел да премахне по прагматичен начин пречките, които сме идентифицирани в няколко сектора, за да се освободи неоползотворения потенциал за растеж и дейност", пише в документите на правителството.

"Има огромна опозиция. Но законът не отнема нищо от никого... това е закон в полза на напредъка и свободата", отбеляза Макрон, който е бивш инвестиционен банкер в Rothschild Group.

Десетки хиляди демонстрантите декларираха готовността си да излязат на протести в отговор на новите правила. Критиците в рамките на управляващата Социалистическа партия също казват, че мерките са в разрез с политическата програма на лявото правителство на страната.

От друга страна предложените мерки бяха оценени положително от френския бизнес. Le Mouvement des entreprises de France (MEDEF) изтъкна, че "реформите са реална стъпка в правилната посока".

Премиерът Манюел Валс призна в сряда за трудното приемане на мащабните планове за реформи от страна на представителите на управляващата партия, като каза, че мерките са "по-популярни сред френските избиратели, отколкото сред някои хора в обществения живот".

Предложените реформи трябва също така да помогнат на Франция да избегне санкциите на Европейския съюз за нарушаване правилата относно размера на публичния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още