IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция: Европа се нуждае от "Нов курс"

Той трябва да стимулира притока на инвестиции и растежа, заяви френският икономически министър Еманюел Макрон

09:44 | 13.10.14 г. 9
Франция: Европа се нуждае от "Нов курс"

Европа се нуждае от "Нов курс" от 300 млрд. евро за стимулиране на притока на инвестиции и подпомагане на растежа, заяви икономическият министър на Франция Еманюел Макрон. Той обеща да ускори изпълнението на фискалните реформи във втората най-голяма икономика в еврозоната, която продължава да изпитва проблеми.

"Европа се нуждае от Нов курс", каза Макрон в интервю за седмичника Journal du Dimanche. Изявлението му бе препратка към "Новия курс" в американската икономика след Голямата депресия от 1930 г., предприет в периода 1933-1938 г. от президента Франклин Делано Рузвелт, при който политиката намесва рязко държавата в свободата на икономиката, която до този момент е била неприкосновена.

Еманюел Макрон направи своето изявление, след като министърът на финансите на Холандия и ръководител на Еврогрупата Йерун Диселблум изтъкна, че Франция не трябва да получава допълнителна отсрочка за спазване на нормите на Европейския съюз (ЕС) за бюджетния дефицит. Според правилата на блока разходите могат да надхвърлят приходите с най-много 3% на година.

"Франция продължава и дори засилва реформите си. Същевременно ЕС обяви амбициозен план в размер на 300 млрд. евро. Този "Нов курс" ще позволи на Франция да получи 10 млрд. евро като допълнителни инвестиции", обясни позицията си френският икономически министър.

"Всичко това ще е от полза, след като сега всеки губи... Забавянето на германската икономика е още една крачка назад", коментира още той.

Междувременнно германският министър на финансите Волфганг Шойбле отхвърли всяко внушение, че най-голямата европейска икономика е изпаднала в рецесия. Той за пореден път се изказа срещу увеличаването на публичните разходи за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Ускоряване на растежа "няма да бъде постигнато чрез подписване на нови чекове", заяви Шойбле във Вашингтон по време на заседание на ръководните органи на Международния валутен фонд и Световната банка.

"Няма причина да се говори, че световната икономика е в криза", каза Волфганг Шойбле, цитиран от Deutsche Welle. "Няма никаква причина да се подхранват драматични спекулации", отбеляза министърът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Човек, който се е отрекъл от родината си е ужасен генетичен материал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 9 години
аз не съм "лош генетичен матриал" защото напуснах клоаката БГ и ако не съм имал избор къде да се родя, то никой не може да ме спре да живея и умра където си избера. Все още си идвам заради родителите си, и всеки път се чудя какво щях да правя ако не бях емигрирал и се убеждавам че тук е само *** гето в което редовен човек няма какда оцелее....Бог да я прости БГ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Девалвация, деноминация и друга "ация" може да се случи в резултат на много неща. В България целта на тези АЦИИ не беше да станем по-конкурентноспособни ( ние и без това вземахме по 100 долара заплата) а да се окрадат спестяванията на хората и респективно тези АЦИИ бяха направени така, че да се постигне именно това. Което не значи че не може да се направи по друг начин и да се постигне друг резултат. А обезлюдяването и оставането тук на лош материал ( като мен и теб) далеч не е следствие основно от тези процеси през далечната 97ма. Допускам, че имат известно влияние но далеч не толкова голямо колко ти се чиниПо принцип, хората (макар че си мислят така) не търсят пари, а по-добър живот, което е различно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
" ... БГ не стана по-конкурентна ..."..........Пропускаш момента, че в БГ по него време нямаше изградени високо технологични производствени мощности и съответната инфраструктура за да се случат нещата, бяха ни нужни (и са ни нужни по настоящем) огромни инвестиции, а в Европа тази база е на лице. С външната конкуренция ЕУ може да се бори или с мита или с конкурентни заплати. Един от начини за постигане на второто, е девалвация, което ще даде допълнителен стимул през обезценяването на дълга, който в ЕУ тежи като воденичен камък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
Пътят към девалвация, стимулирана инфлация, в резултат хиперинфлация и накрая деноминация и тем подобни видове финансова мастурбация сме го минали, БГ не стана по-конкурентна а напротив стигнахме до обезлюдяване и остана само "лошия генетичен матриал".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Много пъти съм писал, че няма реална и нереална стойност, всичко зависи от момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Новият курс е девалвация на еврото, докато не ви изчезнат спестяванията и заплатите ви не паднат под тези в Китай. Тогава пак ще имате стимул да работите и ще сте конкурентноспособни. Очевидно заблудата че сте по-производителни от китайците щото сте по-умни вече умирГа и трябва да се бачка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Sakamano
преди 9 години
Първо, ефектът от "Новия курс" на ФДР е бил меко казано съмнителен. Второ, днес не е 1933 година. Трето, Европа не е САЩ. Ако французите искат да изхвърлят 10 милиарди евро в тоалетната - да си го правят за собствена сметка и да не намесват Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още