IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецептите на политиците за еврозоната задълбочават още повече кризата ѝ

Валутният съюз е пример като от учебник за опасностите, които позволяват на политиката да се налага над икономиката, пише The Guardian

11:06 | 15.12.14 г. 1
Рецептите на политиците за еврозоната задълбочават още повече кризата ѝ

Политиците от Европейския съюз (ЕС) имат коренно погрешен подход към преодоляването на най-тежката икономическа и финансова криза, разтърсила из основи Стария континент, посочва в анализ The Guardian. Според британския вестник още една криза и поредна рецесия много вероятно ще означават край на еврозоната, предава БТА.

Изданието смята за абсурдни опитите на консервативни политици като германския канцлер Ангела Меркел и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, които имат решаващ глас в ЕС, да налагат на Гърция още и още затягане на коланите, без да отчитат появилите се положителни тенденции в гръцката икономика. Това според него ще докара безотговорни или екстремистки политици на власт в Атина. 

Но проблемът далече не е само в Гърция, а в това, че нова криза там ще отприщи поредна верижна реакция в страни, които все още са силно икономически уязвими, като Португалия, Испания, Италия и Белгия. Отново ще бъде разклатена европейската банкова система.

Опитите да се налагат еднотипни икономически рецепти са коренно погрешни, при положение че проблемите на отделните страни са съвсем различни. На това според The Guardian се дължи и провалът на единната валута – тя не позволява на всяка страна да реши специфичните си проблеми с най-подходящите средства. 

"Валутният съюз е пример като от учебник за опасностите, които позволяват на политиката да се налага над икономиката", пише изданието и цитира думите на италианския политик популист Бепе Грило, който твърди, че "ще дойде време, когато един политик ще вдигне копие от договора на Европейския валутен съюз, ще го обяви за нищожен и този политик ще спечели изборите". 

Този момент не е далече. Според изданието единственият смислен изход да се решат поне някои, ако не и всички "вродени" недъзи на еврото, е една стратегия на опрощаване на дълговете, политика на растеж в страните като Германия, които могат да си я позволят, облекчаваща програма от Европейската централна банка и много по-агресивни опити да се освободят банките от техните лоши портфейли.

За нещастие обаче това не се предлага, а вместо това непрекъснато се издигат призиви за "структурни реформи", които на практика означават съкращения на доходите и орязване на трудовите права, обяснява авторът. Това на свой ред ще доведе до задълбочаването на кризата на еврото и до все повече политици популисти или ксенофоби като британския Найджъл Фараж, заключава The Guardian.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Хехехехе "една стратегия на опрощаване на дълговете, политика на растеж" и един мърмот завива шоколад в станиол. Ми да започнем от САЩ, нека на тях да им опростят 16 трлн. $. Тамън ще им тръгне икономиката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още