IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истинският проблем на еврозоната са дълговете, а не дефлацията, твърди експерт

Според лондонския анализатор Матю Лин фокусът трябва да е върху преструктурирането на задълженията

17:30 | 07.12.14 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дефлацията не е толкова лоша, колкото повечето хора си мислят, лошите дългове обаче са проблем.  Това твърди лондонският анализатор Матю Лин. Материалът му е публикуван малко преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да реши какви са следващите стъпки за борба с явлението. 

“Опасността от дефлация е толкова обезпокоителна, че се очаква ЕЦБ да използва всичко от арсенала си, за да я предотврати и цените да започнат да се повишават отново. Може дори още от четвъртък да започне истинско вливане на ликвидност”, пише Матю Лин в рубриката си в London Eye.

„Всъщност, няма нищо страшно в това цените да паднат“, твърди той. „Това се случва в една икономика на съревнованието. Повечето от нас са доволни, когато покупките поевтинеят“, продължава той.

Инфлацията бе 0,3% миналия месец спрямо 0,4% през октомври, което е значително по-ниска стойност от очакванията на пазара. Инфлацията на потребителските стоки не е достигала целевото ниво на ЕЦБ от 2% от началото на 2013 г. Тя спада с постоянен темп от пика си - 3% в края на 2011 г.

„Ако дефлацията е толкова ужасна, защо двете страни с най-лоша дефлация в Европа - Гърция и Испания, изживяват най-добрия растеж в еврозоната и се възстановяват най-бързо“, пита се Лин. 

Данните подкрепят твърдението му. В Гърция цените падат с годишно темпо от 1,7%. В Испания падат с 0,4%. В същото време икономиката на Гърция се увеличава с 1,9% на годишна база в момента, а икономиката на Испания също расте отново с 1,6% на годишна база.

Икономиките, в които цените още се вдигат, показват различна картина. В Германия инфлацията едва остава положителна, при годишен ръст от 0,5%. Растежът в най-голямата икономика в Европа за третото тримесечие бе едва 0,1% като едва избягна рецесията. Франция показва сходен модел с инфлация малко над нулата, но ръстът изцяло е спрял и страната избегна рецесията само поради намесата на правителството.

„Дефлацията не е толкова лоша, колкото понякога я изкарват популярните икономисти“, казва Лин. Истинският проблем според него са държавните дългове.

Затова той препоръчва еврозоната първо да се опита да реши дълговата криза, вместо да се опитва да вдига цените. Нещо повече, най-вероятно тя няма да има успех с това начинание, твърди журналистът.

"Няма достатъчно доказателства, че падащите цени спират хората от покупки. Ако това беше вярно, ние никога нямаше да си купуваме таблети, смартфони или готини дънки, понеже знаем, че винаги можем да си намерим по-добър модел за по-малко пари в края на сезона или следващата година. Истината е, че ние си купуваме много неща, защото имаме нужда от тях или защото ги харесваме", аргументира се той. 

„Заплахата за ръста от дефлацията е силно преувеличена“, твърди Лин и ни припомня, че „през по-голямата част от 19 век дефлацията е била приемана напълно нормално и това не е спряло индустриалната революция“.

Журналистът смята, че проблемът се корени във високите държавни дългове, които в комбинация с падащите цени стават невъзможни за изплащане в даден момент. В такъв случай, твърди Лин, правилният отговор е да се работи по проблема с дълговете. Страните с много високи нива на дълг (като Италия) би трябвало да преструктурират задълженията си.

„ЕЦБ ще използва всичко, което има, за да се бори с дефлацията“, предрича Лин. „Но най-вероятно това няма да проработи и би било по-добре, ако не проработи“, смята той. 

Наистина, една умерена дефлация може реално да помогне на страни като Гърция и Испания по същия начин, по който помага на обикновените хора. Когато стоките поевтиняват, потребителите стават по-уверени, могат да си позволят да си купят този таблет, или онзи смартфон, или онези нови дънки и започват да харчат отново, казва анализаторът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Сякаш двете неща са нещо различно. Ама така е като се мисли на парче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
Истината е че дефлацията е проблем на банките и длъжниците им, за хората и фирмите с пари в брой това си е "рог на изобилието" - пожелавам всекиму това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 0
bvg
преди 9 години
Какво си заравяме главите като щрауси. Истината за липсата на инфлация и липсата на разтеж е само една - свито потребление. Господата от ЕЦБ не знаяяр каква е разликата между необходимо и достатъчно условие. И няма как друго яче да е като бащите на всички "величия" по иконимика са им купили дипломите и приемния изпит в университета. Господа "икономисти" запомнене нещо от един инженер. Високото потребление води до инфлация, инфлацията не води до високо потребление, даже напротив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Освен при намаляващо потребление, дефлацията се увеличава и когато инвеститори са притиснати да изплащат заеми като използват понижение на цените си за да се справят с конкуренцията, но така почват да работят само за банката, докато вече и от оборот няма да печелят. За най-добра икономика е достатъчно да се пребори напълно дефлацията чрез 40% от БВП на зает минимална заплата, напълно преборване на инфлацията на валутата чрез фиксинг в сребро - с подвижен курс до 5% годишно и вечна гаранция на държавата, с 1% лихва за конвертиране след година за големи суми, с резерв до 50% в сребро и валути. Като валутата трябва да е само 10% от БВП. Държавата да държи бизнеса където е невъзможна конкуренцията, и да издържа само армията, полицията, държавните университети. Общините да събират всички видове данъци, и да ги ползват със 100% прозрачност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Ако дефлацията е толкова ужасна, защо двете страни с най-лоша дефлация в Европа - Гърция и Испания, изживяват най-добрия растеж в еврозоната и се възстановяват най-бързо, пита се Лин. ЕТО ОТГОВОРА: При икономики в криза, БВП им се занижава като потенциалът остава, така отначало дългът се повишава спрямо БВП без да е взиман нов дълг, и дългът трудно се изплаща. Но при фалита на банки в държавата и извън държавата, капиталите се завръщат - внесените и изнесените. Вижда се в графиките на всяка стресирана икономика. А особено износът на плодове и зеленчуци, беше занижен преди години от Гърция и Испания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
През периода 2000 година до сега Германия има положителен търговски баланс, но за сметка на външен дълг. Примерно 2009 е взет дълг който увеличава дългът с 8% от БВП, а търговският излишък е 6% от БВП, С ДВЕ ДУМИ ТОВА Е ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ ОТ 2%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/ http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Трябва Путин да въведе сребърна рубла с валутен резерв 5% от БВП, и парична маса от банкноти равна на 12% от БВП. Сега имаха 2,5% търговски излишък, а нефта им е 10% от БВП, значи при тези цени ще имат поне 3% търговски дефицит, ако санкциите като внос и износ са балансирани. Затова трябва да теглят валутен заем, като сега дългът им е 10-12% - държавен дълг. Но след сребърната рубла като реалност, ще настъпи масово частно кредитиране чрез връщане на руски капитали и чрез чужди банки. Но е добре да направят минималната заплата да е 40% от БВП. Сега Русия има 28 000 долара БВП на зает, в Полша е 30 000 долра този показател, номинален. Пък полската минимална заплата е 400 евро при руска минимална заплата от 130 евро. То затова и Полша и Естония имат малко повече БВП на глава, при занижено потребление в Русия. http://***.economywatch.com/economic-statistics/Poland/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
През периода 2000 година до сега Германия има положителен търговски баланс, но за сметка на външен дълг. Примерно 2009 е взет дълг който увеличава дългът с 6% от БВП, а търговският излишък е 6% от БВП, С ДВЕ ДУМИ ТОВА Е ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ ОТ 2%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/ http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още