IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция: "Турски поток" и TANAP не са в конкуренция

Няма никакви пречки пред изграждането на TАNAP, който е пример за добрите отношения между Азербайджан и Турция, заяви турският министър на енергетиката

16:21 | 08.01.15 г.
Турция: "Турски поток" и TANAP не са в конкуренция

Проектът, който замени „Южен поток“ и стана известен като „Турски поток“, не е в конкуренция на Трансанадолския газопровод (TANAP), коментира пред медии турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, пише азербайджанското издание Azernews.

“Няма никакви пречки пред изграждането на TАNAP, който е пример за добрите отношения между Азербайджан и Турция“, отбелязва Йълдъз.

Коментарът му е във връзка с медийни публикации, че „Турски поток“ ще измести TANAP, който е част от подкрепяния от ЕС Южен газов коридор. Целта на този проект е реалната диверсификация на източниците на природен газ за Европа.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин заяви по време на среща в Анкара с турския си колега Реджеп Ердоган, че слага край на „Южен поток“. Веднага беше намерена и алтернатива – изграждането на нов газопровод между Русия и Турция със същия капацитет, който по-късно беше наречен от медиите „Турски поток“.

Целта е газът, пристигащ по тези тръби, да захранва газов хъб на гръцко-турската граница и оттам да бъде пренасян до европейските потребители.

Проекта TANAP се развива от азербайджанската газова компания Socar, като в него участват още и турската Botas и енергийната Tpao. Основен акционер е азерската държавна компания, която има дял от 80% в проекта. Целта на газопровода е да пренася газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море до гръцката граница, откъдето суровината ще бъде поета от Трансадриатическия газопровоз (ТАР) и ще бъде пренесен до крайната си точка в Италия.

България също има реален шанс за достъп до газ от Шах Дениз II – чрез газовата връзка Комотини – Стара Загора, която обаче все още е в идеен вариант и изграждането й не е започнало. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още