IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж призна за грешки в работата на спецслужбите

"Ал Каида" от Арабския полуостров най-вероятно е организирала нападението срещу френското сатирично издание Charlie Hebdo

09:18 | 10.01.15 г.
Париж призна за грешки в работата на спецслужбите

Френският премиер Манюел Валс призна, че в работата на спецслужбите са допуснати грешки.

"Когато за три дни загиват 17 души, това значи, че, очевидно, са допуснати грешки", каза той в ефира на BFMTV, цитиран от ТАСС. Валс обаче не уточни, ще последват ли някакви санкции в близките дни.

Едновременно с това той съобщи, че след кървавата разправа в редакцията на Charlie Hebdo в сряда и последвалите го в Париж и на север от столицата вземания на заложници, във Франция са засилени мерките за сигурност. Премиерът напомни, че в някои случаи религиозни екстремисти "преминават терористично обучение в Сирия и Ирак", а след това "се връщат във Франция".

Именно по този път са минали братята Саид и Шериф Куаши, които разстреляха журналисти и двама полицаи в редакцията на Charlie Hebdo, а след това в продължение на две денонощия се укриваха недалеч – на около стотина километра - от Париж.

Вчера прокурорът на Париж Франсоа Молен съобщи, че по делото за терористичния акт са задържани 16 души. Според думите му става дума за лица, които така или иначе са свързани с братята Саид и Шериф Куаши, пише БТА.

Както уточни прокурорът на Париж, през 2011 г. Шериф Куаши е живял в Йемен, където е контактувал с активисти на Ал Каида. Именно той е послужил за свързващо звено с третия застрелян терорист – Кулибали. 

Същевременно Associated Press съобщи, че "Ал Каида" от Арабския полуостров е организирала нападението срещу френското сатирично издание Charlie Hebdo "като отмъщение за честта" на ислямския пророк Мохамед.

Ако това се потвърди, нападението ще бъде първият път, в който йеменският клон на Ал Каида извършва операция на запад, след поне два предишни опита, отбелязва Associated Press.

Малко след това висшият духовник в групировката Шейх Харис ан Надхари разпространи запис на страницата ѝ в Туитър, в който коментира "благословения рейд в Париж". Надхари заклеймява "мръсните" французи и ги нарича "глави на безбожието, които обиждат пророците". 

Той хвали "героя муджахидин", за когото заявява, че "им е дал урок и им е показал пределите на свободата на словото". Надхари обаче не изразява директно поемане на отговорност за нападението, но казва: "Как може да не се борим с онези, които обиждаха нашия пророк, очерняха нашата религия и се биха с правоверните".

Той се обръща и към французите с думите: "За вас е по-добре да спрете да удряте мюсюлмани, за да можете да живеете в мир. Но ако само искате война, тогава ликувайте, няма да се радвате на мир, докато водите война срещу Бог и пророците му и се биете с мюсюлмани".

Свидетели на нападението от сряда в Париж казаха, че Саид Куаши, по-големият от двамата братя, които щурмуваха офисите на Charlie Hebdo, засвидетелствал вярност към йеменската групировка по време на атаката. Неговият 32-годишен брат Шериф Куаши, е осъждан за тероризъм през 2008 г.

Според американски длъжностни лица френските власти са знаели, че Куаши е пътувал до Йемен, но не е ясно дали са знаели какво е правил там. Все пак французите са поставили и двамата под наблюдение. 

По думите им братята достатъчно дълго са водили нормален живот, така че френските власти са започнали да ги разглеждат като не толкова голяма заплаха и са вдигнали наблюдението.

Междувременно стана ясно, че ръководителите на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще участват в насрочения за утре републикански марш в памет на жертвите на терористите.

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова вчера съотечествениците си да дойдат на 
републиканския марш утре в памет на жертвите на терористите.

Украинският президент Петро Порошенко съобщи в Twitter, че също ще участва в марша. Освен това и пресслужбата на полския премиер Ева Копач оповести, че тя ще бъде там.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още