IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убити са заподозрените атентатори от Charlie Hebdo*

Двамата братя Куаши са загинали при спецоперация в печатница близо до Париж, където се бяха барикадирали

18:54 | 09.01.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Убити са заподозрените атентатори от Charlie Hebdo*

Край на двете напрегнати заложнически драми във Франция. И тримата похитители бяха убити при почти едновременен щурм на печатницата, в която бяха блокирани братята Саид и Шериф Куаши, извършили нападението срещу редакцията нa Charlie Hebdo, и на магазина, в който въоръжен мъж държеше заложници.

Братята Куаши са убити при спецоперация, предаде Скай нюз, като се позова на информация на АFP. Двамата братя бяха блокирани от полицията в градчето Дамартен ан Гоел и държаха заложник, който е освободен невредим.

Минути преди това стрелба и експлозии се чуха край печатницата, в която атентаторите бяха обградени от полицията. 

Репортери на мястото предадоха, че от сградата излиза дим.

AFP съобщи, че двамата джихадисти, убити в Дамартен-ан-Гоел, излезли от обсадената печатница, стреляйки по полицаите.

Четири експлозии се чуха и на мястото на втората заложническа криза - в магазина за хранителни стоки кашер, където въоръжен мъж взе заложници. Похитителят е убит, а по информация на Скай нюз няколко от похитените са освободени. Полицейски източник обаче съобщи, че четирима от заложниците са убити, предаде Ройтерс. Двама полицаи са ранени при акцията.

В супермаркета са намерени телата на петима души, сред които похитителят Амеди Кулибали. Засега не се знае дали другите четирима са били убити по време на щурма, или при стрелбата по-рано през деня. Според източник четирима заложници са ранени и се намират в много тежко състояние.

Похитителят Амеди Кулибали заявил преди смъртта си за френска телевизия, че синхронизирал акцията си с братята Куаши. В телефонно обаждане до BFMTV той заявил, че принадлежи към групировката "Ислямска държава". Кулибали казал, че държи 16 заложници и е убил четирима. От телевизията не са разпространили веднага записа заради течащата в момента спецоперация.

В отделно обаждане до същата телевизия Шериф Куаши заявил, че бил изпратен във Франция и финансиран от "Ал Кайда" в Йемен.

В районите и на двете заложнически драми се чуват линейки с включени сирени.

Около 88 000 полицаи и войници бяха мобилизирани за преследването на убийците и в операциите за гарантиране на безопасност.

Двамата братя Шериф и Саид Куаши разстреляха в сряда 12 души, нахлувайки в редакцията на „Шарли ебдо“, след което се укриха. Вчера те бяха засечени, след като нападнаха бензиностанция край Париж. Днес след престрелка с полицията на магистрала двамата братя се барикадираха в печатница градчето Дамартен ан Гоел, като взеха и един заложник. 

Почти по същото време в Париж Амеди Кулибали нападна магазин в Париж и взе няколко души за заложници. Стана ясно, че Кулибали се е познавал поне с един от братята Куаши. Според френската полиция Кулибали е бил член на ислямистка групировка, в която са участвали и братята Куаши. Кулибали беше поставил ултиматум да бъдат освободени братята Куаши, в противен случай ще убие заложниците. Кулибали беше обявен за издирване от вчера, след като при инцидент в градче край Париж беше убита полицайка, а един общински служител беше ранен.

Още новини от страната и чужбина вижте в Dnes.bg!

* Актуализирано в 22:30 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
wenci
преди 9 години
Умишлено създавания шум, паника и вторачване в това "събитие" буди голяма подозрителност (за събудените).Целта винаги е друга - откланяне на вниманието от нещо по-важно или подготовка на публиката за други събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Напоследък рядко остават живи атентатори. Помните ли кога за последно хванаха жив терорист след терористичен акт в Европа ? И аз така. Имам чувството че спец.частите съзнателно избягват да вземат пленници. Само се чудя дали е за да изглеждат по-твърди, или за да не вземе някой пленник да се разприказва излишно и целия сценарий да се издъни ;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
ДХДО
преди 9 години
осем хупотези (с което се изчерпват на практика вс възможности) , за това, кой стои зад "случката" в Париж :http://worldcrisis.ru/crisis/1773992
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 8
kane
преди 9 години
... защото в ислямски ирак се давало "лош" пример за демократичен ислям - жените шофирали, ставали лекари и преглеждали мъже, всички деца ходели на училище - безплатно, имали безплатно здравеопазване - всички. на разговор с буш 1 постигнали съгласие че този социализъм не е добре нито за капитализман ито за ислямаИ така започнала нова подобряваща имиджа война за Буш, която едновременно щяла да отслаби социалните устой - заветната цел на фашизма е свят без социални ценности!Ладен бил прокуден в Судан заради това от емира на саудитска арабия - заради нестабилността която предизвиква в района. в изгнание, той не пулучава обещаното от сащ, а и за тях е важна сауди арабия, така той развива ал кайда и се превръща в техен враг от съюзникТака за да оправи рейтинга си с люински и да се спаси воюва и КлинтънБуш2 воюва през цялото време с мисъл за 2ри мандат, защото когато избирателя е стресира вота се контролираНАто - пазителя на фашизма неадекватно радикализира исляма с Либия, Египет и Сири
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
Много въпроси ще се задават от тук насетне,но мисля ,че между тях ще има и подобен,как при (видяхме от репортажите) хладнокръвното и безпогрешно професионално ликвидиране на журналистите в редакцията на вестника и на полицаите отвън,ще допуснат да се "спотули" лична карта на единият от тях в колата,или пък,да обират бензиностанция с автомати и гранотомет (за каво им е той?)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
Grosss
преди 9 години
Сега като ги гътнаха и двамата как ще се разбере цялата истина?Всичко сепревръща в теория на вероятностите,голям непрофисионализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 14
Сините камъни
преди 9 години
Я, заложника не бил заложник!Е тия съвсем ни смятат за ***!А може и да сме, като гледам с какви реклами ни бомбардират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 14
Сините камъни
преди 9 години
Незнам защо, тая история силно ме кара да си мисля, за падането на двата билдинга близнаци в Ню Йорк и за случая в Бостън!С две думи, *** доказвай, че нямаш сестра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още