IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лари Съмърс: Европа е на ръба на дефлация

Старият континент се нуждае от стимули, смята бившият финансов министър на САЩ

20:59 | 20.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Лари Съмърс: Европа е на ръба на дефлация

Европейската икономика е на ръба на дефлация и спешно се нуждае от фискални и парични стимули, заяви днес бившият министър на финансите на САЩ и настоящ професор в Харвардския университет Лари Съмърс, цитиран от Ройтерс.

Съмърс отбеляза, че Германия трябва да направи повече, за да съживи вялата икономика на еврозоната, включително да направи повече държавни разходи, както и да е готова на опрощаване на дълговете на някои от по-задлъжнелите членки на валутния съюз.

В реч в Лондонското висше училище по икономика бившият министър коментира, че изкупуването на облигации от централната банка, т. нар. количествено облекчаване, е по-добър вариант от непредприемането на никакви мерки, но ефектите, които то може да постигне при стимулирането на растежа, са ограничени.

Съмърс е бивш финансов министър на САЩ между 1999 и 2001 г. и бивш съветник на американския президент Барак Обама между 2009 и 2010 г.

В края на миналата година той призова за силна и всестранна подкрепа за Украйна от страна на Запада и предложи някои от планираните за разрушена Украйна заеми да бъдат заменени с безвъзмездни средства. „Украинският народ също трябва да направи необходимото, за да се справи с корупцията в страната“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 23 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
Г-н Съмърс да отговори на един елементарен въпрос - хубаво ли е да имаш дългове . После да отговори на въпроса - хубаво ли е да имаш огромни и непосилни дългове. Ако отговора на последния въпрос е положителен да вземе да изкара един курс по елементарна математика за 8 клас. Може и в Българско училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
d333
преди 9 години
Бе нека да печатат колкото си искат. Дефлация, дефлация и в един момент ще се чудят как тъй инфлацията стана бая голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Каква загриженост само от страна на професор Съмърс. Това изказване е поредната манипулация. Ех, защо го няма сега тук ivanoff. Той би могъл да обясни нещата много по-добре от мен. Какъв е тоя зор за парични стимули. Изобщо не сме на ръба на дефлацията, особено след намесата на ШЦБ в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още