IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира делото срещу Доминик Строс-Кан

Бившият председател на Международния валутен фонд е обвинен в сводничество и скланяне към проституция

17:04 | 02.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият председател на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан е обвинен, че е участвал в партита с проститутки, организирани от бизнесмени в опит да повлияят на отношението му. На снимката Строс-Кан позира с модела Мириам Лоуфи.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бившият председател на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан е обвинен, че е участвал в партита с проститутки, организирани от бизнесмени в опит да повлияят на отношението му. На снимката Строс-Кан позира с модела Мириам Лоуфи. Снимка: архив Ройтерс

Доминик Строс-Кан, бившият председател на Международния валутен фонд (МВФ), вече застана пред съда. Той е обвинен, че е участвал в кръг за проституция, който се е простирал от Франция до Брюксел и от Вашингтон до Ню Йорк, пише The New York Times.

Делото срещу 65-годишния Строс-Кан, който някога бе считан за потенциален кандидат за президент, разбуни духовете във Франция. Обвиняеми по делото в Лил, Франция, са 13 души, сред които Доминик Алдервейрелд, собственик на секс клуб, познат още като Додо ла Саумур. Белокосият икономист Строс-Кан е обвинен в „участие в организирана група с утежняващи вината обстоятелства“ или сводничество. Обвинението твърди, че той е използвал подчинените си, за да се сдобие с проститутки за шикозни сексуални партита.

Според френските закони такова престъпление може да бъде наказано с ефективна присъда до 10 г. затвор и глоба от 1,5 млн. евро. 65-годишният Доминик Строс-Кан, облечен в сив костюм, премина през тълпа от репортери и влезе в съдебната сграда, без да коментира нищо, предаде Ройтерс.

Според обвинението той е бил главен организатор и участник в оргии в Париж и Вашингтон. Очаква се процесът да продължи три седмици, като самият Строс-Кан ще дава показания не по-рано от 10 февруари. 

Делото хвърля светлина върху тайния свят на сексуални партита, обилно поливани със шампанско, за които обвинителите твърдят, че са били посещавани от адвокати, съдии, висши полицейски служители, журналисти и музиканти. Случаят също така повдигна дебат за сексуалния морал във Франция и за границата, отвъд която личният живот на публични фигури може да остане частен.

Във Франция сексът с проститутки не е незаконен, но скланянето към проституция и сводничеството са престъпления.

Доминик Строс-Кан подаде оставка като председател на МВФ през 2011 г., след като бе обвинен в сексуално нападение над камериерка в хотел в Ню Йорк. Обвиненията по-късно бяха свалени. От тогава той се опитва да се реабилитира, работейки като консултант и съветва други страни, както и големи компании в Русия, Африка и Латинска Америка.

Прокурорите твърдят, че ексклузивни оргии са били организирани в големи световни градове от бизнесмени, които търсели благосклонността на Стрoс-Кан. Парите им са били използвани за заплащане на проститутки, включително за Строс-Кан.

Името на Строс-Кан се появило за пръв път при криминално разследване в Лил случайно през май 2011 г. Френските следователи са подслушвали телефона на Алдервейрелд.

Ако бъде осъден Строс-Кан може да получи ефективна присъда до 10 години и глоба повече от 1,5 млн. евро.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още