IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строс-Кан: САЩ осъзна силата на икономическото развитие на Китай

Чрез споразумението за свободна търговия с Европейския съюз Щатите искат да "завържат ръцете" на Китай

11:46 | 31.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строс-Кан смята, че&nbsp;настоящите преговори между САЩ и ЕС едва ли могат да бъдат определени като равнопоставена дискусия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строс-Кан смята, че настоящите преговори между САЩ и ЕС едва ли могат да бъдат определени като равнопоставена дискусия. Снимка: Ройтерс

Вашингтон осъзна силата на икономическото развитие на Китай и промени тактиката си в отношенията с тази страна. Toва заяви бившият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан в интервю за ИТАР-ТАСС и телевизионния канал "Русия-24".

"Струва ми се, че САЩ признават мощното икономическо развитие на Китай. Те стигнаха до заключението, че не могат да запазят старата си политика, вземайки предвид високия темп на икономически растеж на най-многолюдната страна в света", отбеляза Строс-Кан. "Мисля, че Щатите, както и всички други народи по света, вече са осъзнали, че Китай ще играе важна роля в следващите години и десетилетия", допълни още икономистът.

Според френския икономист властите в Пекин също осъзнават това, но поставят на преден план редица вътрешни проблеми. "Те имат много проблеми по отношение на икономическия растеж, влошаването на околната среда, неравенството, финансовата система, миграцията от селата към градовете. Мога да продължа, списъкът е огромен", отбеляза експертът.

По думите му в резултат на това Китай няма да разшири своята сфера на влияние, макар и да е наясно с властта, която притежава. "Мисля, че този тип политика съвпада с традициите на конфуцианството", коментира бившият шеф на МВФ.

Що се отнася до Русия и Европа, те, според бившия шеф на МВФ "има полза от установяване на баланс в отношенията си с Китай". Той отбеляза също, че залагайки на споразумението за свободна търговия с Европейския съюз (ЕС), Съединените щати очакват да "завържат ръцете" на Китай.

Според бившия шеф на МВФ настоящите преговори между САЩ и ЕС едва ли могат да бъдат определени като равнопоставена дискусия. "САЩ няма как да са равни с някого, така че в тези преговори не може да има диалог между равноправни партньори", смята експертът. "По принцип, можем да допуснем съществуването на определен интерес от преговорите между неравностойни партньори. Въпросът е какви цели се преследват", отбеляза Доминик Строс-Кан.

По думите на експерта официалните преговори са в ход що се отнася до свободната търговия, но ползите от икономическия растеж и новите работни места не са в центъра на дискусиите. "Факт е, че САЩ са подписали договори за сътрудничество с всички държави в Азиатско-тихоокеанския регион с изключение на Китай. Сега Вашингтон се опитва да разшири диапазона си с подписването на споразумение и с Европа", отбеляза още Строс-Кан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
еми ... така седят работите с "демократизацията", обаче същественото в случая е това, че хамериканците потребяват и с доларите можеш да си купиш каквото се сетиш: други валути, злато, петрол и явно ще е така до тогава, до когато си остават най-добре въоръжения фалирал субект ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Lucifer
преди 10 години
аз пък си мисля че щатския пазар отдавна вече не е пазар а илюзия, но който каже ясно че "царят е гол", набързо го "демократизират"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
SSIW
преди 10 години
Аз смятам, че не е трудно да си представим какво ще последва за обемите на производство и заетостта, ако доброволно се лишим от толкова голям пазар като Щатите, където културата на консуматорството е най-развита и са създадени всички възможни облекчения пред нея. Картинката се очертава съвсем ясно и тя далеч не е в розови нюанси ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
stoiloff
преди 10 години
Само и единствено, когато света спре да търгува със сащ, които плащат с хартийки без стойност, кризата ще свърши!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още