IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отвърна на гръцките обвинения

Дългът ни е устойчив, а структурните реформи се изпълняват, увери финансовият министър Пиер Карло Падоан

17:14 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан. Снимка: Ройтерс

Италианският финансов министър отговори на критиките, отправени от неговия гръцки колега, посочвайки, че дългът на Италия е устойчив, а структурните реформи се изпълняват, пише CNBC.

В неделя финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис каза, че Италия се нуждае от няколко урока по управление на националните дългове. Според него талианското правителство трябва да е наясно, че страната може да бъде следващата потенциална жертва на дълговете в еврозоната. Варуфакис счита, че дългът на Италия е неустойчив.

Коментарите привлякоха вниманието на италианския финансов министър Пиер Карло Падоан, който в неделя писа в профила си в Twitter, че дългът на Италия е устойчив и че изказванията на Варуфакис са неуместни. Пред CNBC в понеделник Пиер Карло Падоан повтори, че позицията на Италия е устойчива.

„Италия разполага с огромни задължения, но нивата им стават по-устойчиви, тъй като страната върви напред. Това се потвърждава от последните оценки за растежа на Европейската комисия, а структурните реформи ще се извършват още по-интензивно. Освен това пенсионната система на Италия е сред най-здравите в Европа“, заяви финансовият министър на Италия.

Докато Гърция се опитва да предоговори спасителната си програма със своите кредитори, Варуфакис предупреди, че еврозоната е като „къща от карти“ и ако Гърция напусне, регионът ще се срине, като Италия ще бъде следващата.

Коментирайки пред CNBC в рамките на срещата на Г-20 в Истанбул, Падоан отхвърли опасенията за зараза от възобновената гръцка криза и заяви, че в Европа „не съществува къща от карти и ние ще намерим решение за доброто на Гърция и на Европа“.

Въпреки уверенията на Падоан делът на дълга като част от БВП на Италия е вторият по големина след този на Гърция. ЕК очаква, че през тази година дългът на Гърция ще бъде 170% от БВП при 133% за Италия.

Според италианския финансов министър преди да моли за преструктуриране на дълговете Гърция трябва да излезе със „солидна и вдъхваща доверие програма за структурни реформи, чрез които да се постигне устойчив растеж“. Веднъж щом това се случи дълговият проблем ще се разреши от само себе си.

Структурните реформи в Италия са белязани от политически промени и вътрешни борби между парламентарно представените партии. Въпреки това премиерът Матео Ренци постигна известен напредък по отношение промените на избирателния закон и на пазара на труда.

Защитавайки темпото, с което се провеждат реформите, Падоан каза, че все още е налице „апетит за промяна“. „Не виждам енергията на премиера и правителството за провеждането на структурни реформи да спада“, коментира той.

„Налице е важна възможност – макросредата се подобрява, тъй като цените на петрола се понижават, еврото поевтинява, а количествените улеснения на ЕЦБ ще доведат до малко по-висока инфлация. Това е времето, в което трябва да ускорим структурните реформи, защото сега те могат да постигнат силни резултати“, коментира той.

Надеждите са, че данните за растежа в еврозоната, които ще бъдат налични тази седмица, ще покажат, че Италия излиза от рецесията. Освен това ЕК очаква, че през 2015 г. икономиката на Италия ще нарасне с 0,6%.

Като Гърция обаче и Италия страда от високата безработица. През декември делът на безработните от работната сила нарасна до 12,9% спрямо 12,6% преди година. Младежката безработица е около 40%, докато в Гърция е около 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още