IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обсъжда рисковете от “Grexit”

Британският премиер свика среща с Министерство на финансите и Английската централна банка, за да е готова страната при изход на Гърция от еврозоната

15:28 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън е ръководил среща на служители от финансовото министерство и Английската централна банка в понеделник. На срещата са изготвени планове при възможен изход на Гърция от еврозоната, сподели източник от финансовото министерство, цитиран от Ройтерс.

Британският финансов министър Джордж Озбърн заяви в неделя, че Великобритания засилва планирането си за извънредни ситуации. Той допълни, че конфронтацията между Гърция и еврозоната повишава рисковете пред британската икономика.

„Това беше среща между премиера и служители на Министерството и на Банката“, заяви източникът. „Това не означава, че някой мисли, че това ще се случи. Правилно е обаче да се разгледа рискът от това Гърция да напусне еврозоната. Това би създало истинска нестабилност“, добави той.

Залозите за така наречения „Grexit” се повишиха рязко в дните след идването на власт на крайнолявата партия Сириза. Тя формира коалиционно правителство, обединено срещу мерките за икономии и настоява за отстъпки от Тройката кредитори – Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд.

В неделя бившият председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан заяви, че е „въпрос на време“ Гърция да напусне валутния съюз. Това би могло да предизвика серия от събития, които да доведат до евентуалния разпад на общата валута, предупреди той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още