IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Rolls Royce с първи спад от 2004 г. насам

През 2014 г. приходите са намалели с 6%, а брутната печалба се свива с 8 на сто

17:38 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Rolls Royce е компания, фокусирана върху производството на самолетни двигатели за пътнически и отбранителни самолети. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Rolls Royce е компания, фокусирана върху производството на самолетни двигатели за пътнически и отбранителни самолети. Снимка: архив Ройтерс

Британският производител на двигатели Rolls-Royce се сблъсква с падащи приходи от продажби за първи път от десет години насам.

През 2014 г. приходите са намалели с 6% на годишна база до 14,6 милиарда паунда. Печалбата преди данъци се свива с 8 на сто до 1,62 млрд. паунда (2,18 млрд. евро), съобщиха от базираната в Дарби компания.

Но това не е всичко Rolls Royce отново ревизира своята прогноза за печалбата си и в момента компанията очаква печалба преди данъци в диапазона между 1,4 до 1,55 млрд. паунда, предава Ройтерс.

Свободният паричен поток се свива с две трети до 254 млн. паунда, а анализатори очакваха да намалее наполовина. В опит да смекчат негативните коментари от компанията изтъкнаха, че имат рекордни поръчки.

Главният изпълнителен директор на концерна Джон Риштън обясни тенденцията със спадащите цени на суровините, но и по-ниските разходи на държавите за отбрана. Rolls Royce е вторият по големина в света производител на самолетни двигатели, но и произвежда компоненти за военни кораби и военни самолети. Преди няколко седмици концернът обяви, че ще съкрати 2600 служители от приблизително общо 55 000 работни места в световен мащаб в дивизията си за въздухоплаване. 

Концернът ще продължи да произвежда сложни двигателни системи за авиоиндустрията, морската индустрия и енергийния сектор. Rolls Royce е компания, фокусирана върху производството на самолетни двигатели за пътнически и отбранителни самолети. Разходите за отбрана намаляха и това се отрази негативно на компанията, също както и макроикономическата несигурност.

През 2010 г. Rolls Royce попадна в предните заглавия на вестниците, след като турбините му от типа Trent 900 предизвикваха проблеми в самолетите Airbus 380. Част от доставените по онова време почти 40 самолета A380 с двигатели на британската компания трябваше да бъдат оставени на земята от съображения за сигурност. 

Припомняме, че през миналото лято Европейският съюз разреши на Siemens придобиването на енергийния бизнес на Rolls-Royce Holdings за 785 млн. паунда. През май 2014 г. Siemens обяви покупката на поделението на Rolls, което изгражда турбини за прозиводство на електричество, които са по-малки от тези на Siemens. Поделението има около 2400 служители.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още