IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платим ли е изобщо дългът на Гърция?

Според мнозина анализатори единствено опрощаването му ще предотврати излизане на страната от еврозоната

20:39 | 23.02.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Платим ли е изобщо дългът на Гърция?

Европейските представители трябва да приемат, че Гърция никога няма да изплати 366 милиарда щатски долара дълг, въпреки че закъсалата икономика си осигури удължаването на спасителната програма с четири месеца, коментират пред CNBC анализатори.

Гърция днес трябваше да представи списък с мерките, които трябва да предприеме в замяна на удължаването на спасителната програма. Гръцки представители, цитирани от Wall Street Journal, обаче са заявили, че списъкът ще бъде представен утре сутринта. Финансовите министри от еврозоната се очаква да го разгледат по време на конферентен разговор по-късно следобед.

Според представител на еврозоната, цитиран от Financial Times, ако списъкът не бъде одобрен от Еврогрупата, министрите вероятно отново ще бъдат призовани в Брюксел за лични разговори. Обзалагам се, че ще има одобрение, заявява друг източник.

Гръцкият дълг не е платим в този живот, казва Кингсли Джоунс, основател и главен инвестиционен директор на Jevons Global. "Ние трябва да бъдем реалисти. Гръцкия дълг сега е 175 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) - по-висок отколкото беше, когато цялата тази работа започна."

"Само погледнете Япония. Държавният й дълг бързо наближава 300% от БВП. Един ден тази камара от дългове просто ще се спука. Тя никога няма да бъде изплатена, както и гръцкият дълг", изтъква Джоунс.

Текущата програма за спасяване на Атина с европейските кредитори изисква Гърция да намали дълга си до под 110% от БВП до 2022 г. Програмата, която изтичаше в края на месеца, беше удължен с още четири месеца в последния момент в петък.

"Условията на настоящото споразумение изискват от Гърция да се опита да генерира първичен бюджетен излишък (преди обслужването на дълга – бел. ред.) от над 4 на сто за доста повече от десетилетие ... Нито една страна с нестабилна икономиката някога е успявала да направи това. Така че, ние мислим, че настоящите условия, които се изискват от Гърция, са откровено доста нереалистични", добави Джоунс.

Макар че Ципрас вече не иска опрощаване на дълга, имайки предвид ограничената му сила за преговаряне, експерти казват, че европейските кредитори трябва да осъзнаят, че няма друго решение, ако искат Гърция да остане в еврозоната.

"Това, което Еврогрупата трябва да приеме е, че Гърция е в несъстоятелност и се нуждае от съществено опрощаване. Те трябваше да го направят през 2010 г., но избраха да разширят кредитите за страната и да отложат решението на проблема", коментира Никълъс Ферес, инвестиционен директор в Eastspring Investments.

"Гърция претърпя 30-процентово намаление на съвкупния продукт от пиковите нива преди кризата, което е еквивалентно на Голямата депресия през 30-те години. Мерките за икономии просто не са устойчиви", добави той.

Въпреки това европейските институции вероятно ще продължават да отхвърлят възможността за опрощаване на гръцкия дълг, тъй като те искат Гърция да сложи в ред финансите си, обяснява Евън Лукас, пазарен стратег в IG.
"Всъщност, ако погледнете сделката от петък, ще видите, че Гърция не получи нищо за сметка на Германия, което ни приближава до излизане на Атина от еврозоната“, смята той.

Той очаква, че едно кредитно споразумение ще застраши политическия мандат на управляващата партия СИРИЗА и ще увеличи перспективата за предсрочни избори, които вероятно ще заплашат съществуващата спасителна сделка с европейските институции.

От Barclays също изразиха подобна перспектива, като посочват, че вероятността Гърция да напусне валутния съюз е по-висока отвсякога. "Гръцките власти може да започнат да усещат натиска на вътрешното обществено мнение, което ще ги накара да разхлабят изпълнението на договорените мерки, докато международните кредитори може да не се съгласят да толерират това."

Междувременно Morgan Stanley оцени шансовете за излизане на Гърция от еврозоната през следващите три до шест месеца на 25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 24 rate down comment 0
qnidopi
преди 9 години
Забавно е да виждаш, че немските и европейските политице са същите ***, като нашите балкански субекти. Просто с по-добро възпитание и по-скъпи костюми. Накрая на маляките ще им бъде опростено всичко под една или друга форма, а такива като нас дето си викат: "Е сега ще видят те, като трябва да платят сметката" ще останем само с тъжния кравешки поглед и 380 евро средна работна заплата..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Очевидно е платим. 175% от БВП не е нужно да се плаща целия, а да кажем до ниво 100%. Тези 75% ги разбивате на равни вноски за 15г., падат се по 5% от БВП-то на година. Половината от приватизация, половината от данъци. Поста работа, стига да искаш да платиш. Очевидно гърчолята не искат, което казано иначе си е кражба на едни чужди пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Защо да не е платим след като имат реална собственост на стойност малко повече от дълга?Стига глупости и внушения по въпроса за гръцкия дълг!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 8
Сините камъни
преди 9 години
"""""""""" а за печатането на долари ФЕД го демонстрира през последните няколко години с няколко трилиона долара. Сега Гърция - външен дълг без печатница."""""""""""""И за да продължава тази печатница, на САЩ им трябва война!А Гърция си плати дълга!Точно по правилата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 3
TGV
преди 9 години
Статията не е добра. Не може да се сравняват Япония с Гърция и някои от Вас до я сравняват със САЩ. Първо дългът на Япония е 90% вътрешен и е в йени, а Япония печата йени. САЩ - доларът все още е основната международна валута и засега няма алтернатива, въпреки че много хора говорят за това, а за печатането на долари ФЕД го демонстрира през последните няколко години с няколко трилиона долара. Сега Гърция - външен дълг без печатница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
НЕ е толкова просто защото става ефектът на доминото Проблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши,например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва дългът на Гърция да се разсрочи (сега средната срочност е 16.5 г., защо да не стане 50 г.), а лихвата му да се намали от 2.6% сега, примерно на 0.2% год. Пък когато се натрупа още дълг и наближат новите падежи, облигациите могат да се обменят с "безлихвени перпетуитети", други ценни книжа, по които не се дължи ни лихва, ни главница. На книга дългът си стои цял и не се отписва, на практика дълг няма, нали нищо не се плаща. Едва ли съседите ще имат късмет кредиторите им да слушат проф. Кругман и проф. Варуфакис. Дългът на Гърция не е проблем за еврозоната. Проблемът е, че на опашката за безлихвен безсрочен дълг ще се наредят Италия, Испания, Франция и т.н. Принципно и 200% дълг не е проблем ако лихвата е до 0,01% тоест 51% от проблемите на света е лихвата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
Pitashtia
преди 9 години
Голямата депресия започна 2008, но наливането на пари отложи агонията временно . Европа не го направиха и сега са по-зле, но дори да го направят спасение няма защото огромният проблем не може да се реши по този начин. И понеже нямат друг инструмент и вече капанът е щракнал, дълговете ще растат ли раста докато накрая световният финансов ред се срине и хаосът вземе своето . Идиотското в случаят е, че има решение, но трябва всички основни играчи да се споразумеят и да го направят за да бъде прекратен дефлационният натиск, надцакването на валутите и изобщо състезанието по мизерия, но дори в Европа не са в състояние да се разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Европейските представители трябва да приемат, че Гърция никога няма да изплати 366 милиарда щатски долара дълг,****"Добрутру Минке!"Това съм го писал десетки пъти - не само дълга на Гърция,я изобщо големите, дългосрочни дългове на държави, фирми и физ.-лица са НЕИЗПЛАЩАЕМИ !! Това трябва да се проумее веднъж за винаги, и да се претегли - дали ще спечелиш повече, ако отпишеш дълга и дадеш втори живот на кредитополучателия, с което да задвижи живота си и респективно да допринесе за икономиката, и ще спечелиш повече като го "убиеш" и му вземеш това, което може да му вземеш!Това е глобалният въпрос, решението на който или ще ликвидира кризата, или ще сложи край на всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Въпросът не трябва да се задава преди изплащането на дълга да е започнало .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
Сините камъни
преди 9 години
К-я САЩ могат по същия начин да си платят дълга, но не го правят, защото Корпорация САЩ и ФЕД.са с едни и същи собственици.Ако си платят САЩ дълговете, ФЕД заминава!А ако има война, САЩ си погасява дълга, а ФЕД с двойна печалба.Има дебели книги на английски, в които са ясно описани начините за погасяване на дълг, при положение че пари няма и се ползват "иnструменти", като:http://en.wikipedia.org/wiki/Promissory_noteстига да го разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още