IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската икономика се разшири повече от очакваното

Брутният вътрешен продукт на страната се е повишил с 1,1% през четвъртото тримесечие спрямо предходното

12:15 | 27.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономиката на Швеция се разшири повече от очакваното в края на 2014 г., съобщава Bloomberg. В средата на месеца централната банка на страната направи основния лихвен процент негативен, за да насърчи инфлацията. 

Брутният вътрешен продукт се е повишил с 1,1% през четвъртото тримесечие спрямо предишния период, отчита Статистическата служба на Швеция. Очакванията в допитване на Bloomberg сред икономисти бе за ръст от 0,5%.

Централната банка на Швеция намали основния лихвен процент от 0% до -0,1% и обяви, че ще започне да изкупува държавни облигации, за да извади икономиката от дефлационната спирала. Гуверньорът Стефан Ингвес заяви, че банката е готова да направи „още много“, ако има нужда.

„Данните за брутния вътрешен продукт се очаква да имат ефект върху паричната политика, само ако са изненадващи в негативна посока“, заяви Робърт Бергкуист, главен икономист в стокхолмската банка SEB преди доклада. „Фокусът на Riksbank е върху инфлацията, а не върху ръста“.

Най-голямата скандинавска икономика е дом на компании като Volvo и Hennes & Mauritz. От известно време тя се опитва да поддържа темпото на фона на слабото търсене в Европа, която е основният ѝ пазар за износ. Потребителското потребление, подкрепяно от ниските цени, подкрепи търсенето.

Миналия месец централната банка прогнозира, че икономиката ще се разшири с 2,7% тази година и с 3,3% през 2016 г. Потребителските харчове се повишиха с 0,9% през третото тримесечие, докато фиксираните инвестиции нараснаха с 2,7%. Износът също добави 2,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още