IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Дефицитите на страните в ЕС

България се нарежда сред отличниците по вписване в правилата за бюджетния дефицит на Съюза

16:36 | 19.02.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разумната финансова политика за всеки един човек или семейство е да харчи по-малко, отколкото изкарва. Така се спестяват пари, които могат да бъдат използвани за друга цел – покупка на кола, жилище или просто почивка. Когато става дума за държави, натрупването на пари в края на месеца или година е излишък, а недостигът – дефицит.

Европейският съюз има правило, според което максимално разрешеният бюджетен дефицит за страните членки е 3% от брутния им вътрешен продукт (БВП) за година. Като всяко правило и това много често е нарушавано, поради различни причини.

Европейската комисия (ЕК) обяви миналия месец нова политика за това как ще надзирава бюджетните правила на съюза. В момента те задължават страните да поддържат бюджетните си дефицитите под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Страните от ЕС прекараха последните пет години в орязване на бюджетните дефицити, които бяха раздути от икономическата криза, като увеличаваха данъци и намаляваха разходи, което попречи на икономическия ръст и повиши рязко безработицата в голяма част от съюза.

С отслабването на напрежението на финансовите пазари след пика на дълговата криза в еврозоната през 2012 г., комисията промени интерпретацията си на бюджетните правила в опит да минимизира негативния икономически ефект от орязването на разходите. Съобщението от вторник до някаква степен формализира тази позиция, като в същото време предлага някои нови политики.

Страните, които най-често не са постигали целта за бюджетен дефицит са Гърция, Франция, Ирландия, Малта и Полша, които от 1997 г. до 2015 г. включително са имали бюджетен дефицит над 3% 11 години. Дори и в момента някои от тези страни отказват да гласуват по-консервативни бюджети и да орежат разходите, за да се вместят във възможностите си.

Новото крайноляво правителство в Гърция дори си е поставило за цел именно повишаване на дефицита и прекратяване на политиката на икономии. Франция също не планира в близките години да намали дефицита под 3%.

С малко по-добри резултати следват Португалия и Великобритания, които 10 години са планирали разходната част на бюджетите си над възможностите си и са достигнали дефицит над 3% от БВП.

На обратния полюс са фискално отговорните страни, сред които е и България. Страната ни само две години е имала дефицит над 3% и се нарежда в една категория със страни като Финландия с 1 година, и Естония, Люксембург и Швеция с нула години.

Графиката показва в колко години страните от Европейския съюз са имали дефицит над максимално разрешените от Европейския съюз 3%:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 9 години
Бих искал ЕС да има правило и за нивото на данъци във всяка от страните членки!Защото у нас данъците са в пъти по-ниски, а и плоски от почти всички страни членкиТова води до много по-малък бюджет съизмерим с БВП на нашата обична родинаРазвитите страни в ЕС харчат чрез правителството и неговите агенции НАД 50% от БВП на страната. В РБ това е по-малко от двойно или около или ПОД 25% от БВПТова е първият въпрос - баланса и дефицита са до голяма степен резултат на харчовете, защото нека се съгласим че е нормално държавата да не може да обслужва гражданите си както е у нас поради по-малкото пари с които разполага, а разполага с по-малко пари, ЗАЩОТО ДАНЪЦИТЕ СА СМЕШНО НИСКИ - ОСОБЕННО ЗА ХИПЕР БОГАТИТЕЗнаете ли колко милиардери и не само от ЦЯЛ ЕС имат регистрирани фирми в РБ, за да плащат В ПЪТИ по-ниски данъци от страните си! Хияди или стотици хилядии тогава ще се отмени плоския данък у нас, пак под вздействието на ЕС стрини , които ще изреват че губят приходи заради "фин. рай РБ"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още