IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще подготви предложения за регулиране на мобилността на работната сила

Първо ще се проучва движението на работещите в общността и влиянието му върху системите за социална защита

13:33 | 07.03.15 г.
ЕК ще подготви предложения за регулиране на мобилността на работната сила

Европейската комисия (ЕК) ще изготви предложения за регулиране на мобилността на работната сила в страните от Европейския съюз (ЕС) през втората половина на годината. Това съобщи комисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен, цитирана от БНР.

Целта е да се види движението на работещите в общността, както и влиянието му върху системите за социална защита, поясни комисар Тисен. 

“Това, което планираме за втората половина от годината, е изготвяне на пакет за мобилността. Първото, което ще се стараем да получим, е нейната картина - от коя към коя държава-членка е движението и какви са последствията върху системата за социалната защита, както и какъв натиск упражнява мобилността върху другите социални системи. Засега знаем само, че 3,3 на сто от хората са мобилни. В САЩ този процент е повече от 8”, коментира Мариан Тисен.

43 комитета участват във възобновения социален диалог на европейско равнище. Според Мариан Тисен няма финансова стабилност без социална справедливост и социално включване.

“Както знаете, по време на кризата социалният диалог не се водеше в пълния си потенциал и с тази нова комисия ние искаме да му дадем нова динамика. Нуждаем се от колективен трудов договор, който да даде важни общи решения както за работниците, така и за работодателите”, посочи тя.

От финансовата криза най-лесно излязоха държавите от ЕС, в които социалният диалог беше силен, като за пример се дават Скандинавските страни. Този диалог е прекъснат в общността от 2005 година, а три години по-късно дойде финансовата криза, която разклати силно националните икономики.

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис посочи, че за първи път има комисар, който ще отговаря специално за социалния диалог. Той припомни, че едно от обещанията, които направи председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер, беше да постави на равна основа икономическите и социалните въпроси и така да усили ролята на социалния диалог.

“Икономическата и социалната политика са двата основни стълба, които крепят социалната и пазарна икономика на ЕС”, каза Домбровскис.

Според комисар Домбровскис мерките за съживяване на европейската икономика непременно трябва да бъдат свързани с необходимите реформи, които да доведат до растеж и създаване на нови работни места.

“Повече от ясно е, че Европа няма да постигне висок просперитет, без да постигне преди това високо ниво на конкурентноспособност.  От тази гледна точка структурните реформи са важни и може би са един от ключовите елементи, за да се придвижи Европа от много слабото икономическо възстановяване в момента и много слабия икономически растеж и съответно много слабото откриване на нови работни места към устойчивия и бърз икономически растеж  и съответно към създаването на много и устойчиви работни места”, посочи той.

Над 3 млрд. евро за заложени са социални цели в ЕС през следващите три години. За да има реални резултати обаче, трябва да има достъп до финансиране, усъвършенстване на правосъдната система, както и уважаване на автономността на социалните партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още