IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EY: Европейските банки печелят твърде малко

Институтите ще трябва да намалят разходите си с около една пета и същевременно да увеличат приходите си с 15%, за да стимулират възвръщаемостта си

13:48 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските големи банки изостават и през 2015 г. по отношение на рентабилността си далеч зад конкурентите си в САЩ. Публикуваното в понеделник проучване European Banking Barometer на консултантската компания EY (бивша Ernst & Young) показва, че през тази година европейските банки ще увеличат възвръщаемостта на собствения капитал (ROE) средно с 1,6 процентни пункта до 4,4%.

По този начин те няма да успеят да покрият и половината от капиталовите си разходи. Освен това те изостават от американските си конкуренти по показателя RoE (Return on Equity), който средно възлиза на 12,2 на сто. Британските банки пък са със среден показател от 9,5 на сто и така постигат най-добрия показател от 2007 г. насам. 

Според експертите на EY европейските банки няма да успят да избегнат съкращения на персонала и други мерки за икономии. За да покриват капиталовите си разходи, те би следвало да намалят цялостния обем на разходите си с около една пета и същевременно да увеличат приходите си с 15%.

За целта на изследването EY е анкетирала 226 високопоставени банкери на 11 различни пазара. 

Според EY 69% от респондентите в европейското проучване твърдят, че обмислят варианти за преструктуриране, включително продажба или закупуване на активи или формиране на партньорства и съвместни предприятия. Преди година този дял е бил 55 на сто.

„По-слабият растеж и структурните реформи принуждават банките сериозно да преразгледат жизнеспособността на някои бизнес единици. По-специално може да станем свидетели на конкретни доказателства за ефекта от програмата за структурни реформи на универсалния банков модел", казва Стивън Люис, анализатор за банките в EY.

Очаква се през тази година разходите на банките в Европа да спаднат средно с 1,6%, като анкетираните прогнозират приходите да нараснат с 3,5%. И двете цифри са подобрения спрямо миналата година, съобщават от EY.

Разходите за персонал представляват около 54% от оперативните разходи, а 43 на сто от анкетираните са заявили, че очакват броят на наетия персонал през тази година да падне. Най-големите съкращения се очакват в скандинавските страни, Италия и Австрия, пояснява EY.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още