IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел с нов опит да се справи с укриването на данъци

ЕК ще настоява на всеки три месеца страните членки да обменят информация за всички трансгранични данъчни становища, които са издали

14:28 | 18.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел с нов опит да се справи с укриването на данъци

Европейската комисия (ЕК) направи още една стъпка в опитите си да ограничи укриването на данъци от корпорациите. Институцията днес представи план, с който възнамерява да принуди всички страни от Европейския съюз (ЕС) да споделят подробности за данъчните условия, които предоставят на мултинационалните компании. Брюксел вярва, че това изискване ще охлади усилията на някои правителства да привличат инвеститори, предлагайки им специални данъчни условия.

В момента страните от ЕС обменят малко информация за данъчните си становища. Държавите сами преценяват дали дадено данъчно становище може да бъде от значение за друга страна от ЕС. Липсата на прозрачност се използва от някои компании, за да намаляват изкуствено данъчните си задължения, твърдят експертите от Брюксел. 

ЕК предлага да се премахне възможността за преценки и интерпретации. Занапред от страните членки ще се изисква автоматично да обменят информация за данъчните си становища. На всеки три месеца националните данъчни органи да изпращат кратък доклад до всички страни членки за всички трансгранични данъчни становища, които са издали. След това страните членки ще могат да поискат по-подробна информация във връзка с конкретно становище.

Брюксел заяви, че ще проучи дали може да принуди фирмите да разкриват повече информация за своето данъчно третиране заради засилващите се критики към Европа и САЩ, че няколко данъчни юрисдикции се използват от някои от най-известните компании в света, за да трансферират печалбите си далеч от дома и да избегнат данъчно облагане там, където се реализира печалбата. Комисията ще проучи дали може да наложи нови изисквания за прозрачност към компаниите, като например изискване за публично оповестяване от мултинационални компании на определена данъчна информация.

ЕК и статистическото бюро Евростат ще работят заедно със страните членки за намиране на начин за оценка на равнището на данъчните измами и избягването на данъци. Все повече факти говорят, че данъчните измами и избягването на данъци са широко разпространени и водят до значителни загуби на приходи. За момента обаче няма прецизен метод за количествено измерване на мащабите и ефекта на тези проблеми. Надеждни статистически данни за техните мащаби и ефект биха помогнали за по-целенасочени политически мерки срещу тях, твърдят от ЕК.

„Толерантността към компаниите, които избягват плащането на дължимите данъци, и към режимите, които им позволяват да правят това, е изчерпана. Трябва да възстановим връзката между мястото, където компаниите наистина реализират печалбите си, и мястото, където те са данъчно облагани. За целта страните членки трябва да са по-открити и да работят заедно. Това е и целта на представения днес пакет от мерки за прозрачност в данъчното облагане“, заяви комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси.

Предложенията на ЕК идват след серията от скандали, които застрашиха самата Европейска комисия, включително разкритията за данъчните практики на Люксембург. Княжеството е предлагало решения, които са позволили на стотици мултинационални компании да избягват данъци. По същото време Жан-Клод Юнкер - новият председател на ЕК, е бил министър-председател на страната.

В края на миналата година Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкри, позовавайки на разпространени неофициално документи, че поовече от 300 компании, измежду които производителят на безалкохолни напитки PepsiCo, застрахователната компания AIG и германската банка Deutsche Bank, са сключили споразумения с Люксембург с цел намаляване на данъците. Из разпространените документи има стотици данъчни решения, които Люксембург предоставя на корпорациите, търсещи благоприятно данъчнo третиране.

Юнкер отрече, че е знаел за решенията, настоявайки, че са издадени от независими данъчни власти. Разкритията обаче предизвикаха разследване от страна на Европейския парламент (ЕП). Юнкер пък излезе със специална декларация, в която призна, че е трябвало да бъде по-агресивен по отношение на прилагането на системата за данъчно облагане в Люксембург. През ноември той оцеля начело на ЕК след вот на недоверие в парламента, който иначе би го принудил да подаде оставка заради данъчната политика на страната му.

По време на председателството на предшественика на Юнкер - Жазе Мануел Барозу, Брюксел започна разследване срещу три правителства - на Ирландия, Люксембург и Холандия, за това дали не са привличали компании срещу данъчни облекчения. Юнкер заяви, че ще продължи разследването и миналия месец то беше разширено и срещу Белгия.

Припомняме, че регулаторните органи на ЕС разследват данъчните споразумения на онлайн търговеца Amazon с Люксембург. Според европейските власти договорките подценяват печалбите на американската компания и ѝ дават незаслужено предимство.

Сега ЕК предлага да бъде отменена Директивата за данъчното облагане на доходи от спестявания, тъй като впоследствие този текст е включен в по-амбициозно законодателство на ЕС. То изисква максимално широк обхват на автоматичния обмен на информация относно финансовите сметки. Двете законодателни предложения от този пакет ще бъдат представени на ЕП за консултация и на Съвета на ЕС за приемане. Страните членки трябва да се споразумеят за предложението за данъчните становища до края на 2015 г., така че то да може да влезе в сила от 1 януари 2016 г.  

Следващият важен момент ще бъде приемането на план за действие за корпоративното данъчно облагане, който ще бъде представен преди лятото. Този план ще бъде насочен към мерки за по-справедливо и по-ефективно корпоративно данъчно облагане в рамките на единния пазар. Той включва и идеи за интегриране на нови действия на равнище ОИСР/Г-20 за борба със свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби на ниво ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още