IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС разследва Amazon за данъчни измами

Това е поредното проучване на действията на големи компании за укриване на данъци

18:25 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Регулаторите в Европейския съюз (ЕС) започнаха официално разследване на Amazon.com за данъчни измами в Люксембург. Това е поредната голяма компания, която е разследвана, като сред най-големите имена се нареждат Apple и Starbucks, пише Wall Street Journal.

Европейската комисия твърди, че е притеснена, от данъчната сделка, гарантирана от властите в Люксембург на Amazon през 2003 г. Сделката от  предполага въвеждането на таван на данъчните задължения на Amazon. Съгласно нея е въведен таван на данъчните задължения, които компанията има и по този начин тя се е облагодетелствала значително, спестявайки си дължими данъци в размер на стотици милиони.

Комисията може да постанови Люксембург да изиска от Amazon всички данъци, които се смятат за неизплатени до момента.

В знак на това, че данъчните проверки могат да достигнат много по-далеч, ЕК заяви, че през август Люксембург е предоставила „информация за редица случаи“, включени в същото разследване, в което попада и Amazon.

Това ще предостави „икономическо предимство на Amazon като ѝ даде възможност да плаща по-малко данъци от другите компании“, посочва регулаторът.

Правилата на ЕС относно държавната помощ забраняват правителствата да предоставят предимства на отделни компании, за да може конкуренцията да е напълно честна.

Новото разследване идва след три подобни, сред които и тези на Apple в Ирландия, на Finance and Trade в Люксембург и едно на Starbucks в Холандия.

Европейските власти се стремят да ограничат възможностите за избягване на плащането на данъци от мултинационалните компании в момент на зараждане на финансова криза в региона, която принуди редица граждани и правителства в ЕС да затегнат коланите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още