IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва по следите на контрабандата на ябълки

Руските власти подозират Сърбия в реекспорт на ябълки – износът се увеличава с 48% от въвеждането на ембаргото на храни от ЕС

12:48 | 23.03.15 г. 2
Москва по следите на контрабандата на ябълки

Сърбия може би изнася ябълки от трети страни и ги представя като своя продукция на руския пазар. Такива са подозренията на експертите от руската Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол (Россельхознадзор).

Причината за това е резкият ръст на износа на ябълки от Сърбия към Русия през първите три месеца на тази година.

Припомняме, че от лятото на миналата година Русия ограничи вноса на селскостопански продукти и храни от страните от ЕС. Забраната обаче не важи за страни извън общността като Македония, Сърбия или Турция. От въвеждането на ембаргото през август 2014 година до февруари 2015 година вносът на ябълки от Сърбия се е увеличил с 48% до 118 хил. тона. Приходите се увеличават с 82% до 98 млн. долара, сочат пък данните на митническите служби в Русия.

Големите количества са събудили подозренията на властите в Русия и затова те са отправили питане към сръбските си колеги.

„Ако бъде потвърдена информацията, че Сърбия няма собствени обеми на производството, вероятно ще разгледаме мерки от забранителен характер“, коментира говорителят на ветеринарната служба Юлия Трофимова, цитирана от ТАСС.

Агенцията припомня още, че в началото на годината Россельхознадзор вече повдигна обвинение на Белград за възможна контрабанда на плодове и зеленчуци. Тогава двете страни подписаха документ, с който регламентираха действията на сръбската страна за обезопасяването на доставките на руския пазар.

„Досега това съдействие остава на хартия, не се изпълнява и данните за увеличаването на доставките на ябълки говорят за това, че съществува вероятност от реекспорт“, коментира още Трофимова. 

От съобщенията на сайта на ветеринарната служба на Русия става ясно, че през последните дни страната е прихванала друга контрабандна пратка ябълки - на 19 март граничните власти и служители на Россельхознадзор са спрели 58,5 тона ябълки от Казахстан. Проверката е показала, че продукцията идва от Полша, която е в забранителния списък. 

Партидата е била върната обратно в Казахстан, става ясно още от съобщението. 

В началото на март са спрени и 10 тона ябълки от Полша, които е трябвало да бъдат реализирани на пазара в Крим чрез внос от Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
И кой мислиш прибира увеличените стокообмени на Албания, Сърбия и Македония с Русия?:) Основно фирми от Гръция, България и Хърватска. Сума ти и познати, които изнасяха за Русия забранени от тях стоки стоки отвориха фирми с Сърбия и Албания, наема се някое местно предприятие или им се работи на ишлеме и си продават от там.. :) Сърбия особенно е мн подходяща - пълна е със средни и малки неработещи или слабо натоварени цехчета и всички са доволни :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още