IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев пред FAZ: Гърция трябва да изплати дълговете си

И в понеделник може да няма решение за Гърция, предупреди председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум

14:01 | 08.05.15 г. 20
Автор - снимка
Създател
Плевнелиев пред FAZ: Гърция трябва да изплати дълговете си

България настоява нейната съседка Гърция да изпълни своите задължения за плащанията и да подобри бюджетните си показатели, пише германският вестник FAZ.

"Важно е страната да започне да икономисва и най-накрая да започне обещаните реформи“, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за изданието.

„Който получава заеми, ще трябва също така да ги връща“, призовава държавният глава. „В противен случай Атина дава опустошителен пример за частните домакинства, фирмите, но и за другите правителства: че човек може да харчи пари безотговорно, без да се налага да отговаря за това“.

За разлика от президента на Германия Йоахим Гаук Плевнелиев не показва разбиране, че Гърция има право на репарации за претърпяна по време на Втората световна война несправедливост. „Ние вярваме, че този подход не е правилен, темата отдавна е уредена", казва Плевнелиев пред FAZ. Той също така предупреждава, че Европа обръща твърде малко внимание на Балканите и оставя региона да бъде завладян от руското влияние.

По думите му има риск политиката на Москва да се наложи над волята на хората в Югоизточна Европа и да предизвика "нова нестабилност". За да направи региона по-малко зависим от руските доставки на суровини, ЕС трябва да създаде местен енергиен пазар на Балканите, предлага Плевнелиев. „Газът не трябва да бъде оръжие, а само стока". 

Заседанието на министрите на финансите от еврозоната в понеделник няма да бъде решаващо за Гърция, макар че вече е постигнат напредък. Това заяви в Рим председателят на  Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от Ройтерс.

"Необходимо е повече време", обясни пред журналисти министърът на финансите на Холандия след среща с италианския си колега Пиер Карло Падоан.

"Трудно е да се предвиди изходът от срещата на Еврогрупата в понеделник, но се надявам, че ще постигнем споразумение в разумни срокове", изтъкна от своя страна Падоан.

Запитан за възможността за преструктуриране на гръцкия дълг, Диселблум обясни, че облекчаване на този дълг, но не и отписване, е "ангажимент, обещание", дадено на Гърция през ноември 2012 година и че то "все още е валидно", при условие че Атина изпълни всичките си ангажименти.

Евентуално облекчаване на гръцкия дълг може да се изрази примерно в преструктуриране на падежите или в размяна на облигации, посочва по-рано Диселблум в интервю за вчерашния брой на Monde.

"Отписването" би било по-радикална инициатива, която ще принуди кредиторите на Гърция, сред които са европейските страни, Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ), да впишат загуби в своите баланси - което европейците засега не желаят.

"Дискусията за облекчаването на дълга не е табу.  Единственото нещо, което е невъзможно политически, е отписване  на номиналната стойност (около 320 милиарда евро)", отбеляза Диселблум.

Междувременно в Гърция избухна скандал заради възможно политическо назначение с връзки. Гиоргос Ципрас бе назначен за генерален секретар за международни икономически отношения в гръцкото външно министерство, става ясно от обява в местния Държавен вестник. Приликата в имената не е случайна – Гиоргос е братовчед на гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Според редица опозиционери това е само върхът на сладоледа. Консервативният депутат Милтиадас Варвицитис представи в парламента дълъг списък с подобни назначения, предава DPA. В него има съпрузи, братя и сестри, деца и партийни ветерани, които заемат висши държавни постове. 

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 2
Nathan
преди 9 години
Може би твърде необразованият български президент трябва да научи най-после какви са правомощията му по действащата КРБ. Негово правомощие категорично не е да дава юридически становища по казуси,по който България не е страна. Освен това показва фрапираща неграмотност, заявявайки че германският дълг към Гърция е ,,отдавна уреден", което не само не е вярно, но и показва абсолютно непознаване на фактите - платените от Германия 110 млн.германски марки са заплатени на частни лица, не на гръцката държава. Впрочем този факт е записан в самото споразумение между Германия и близки на жертвите. Също така е записан и фактът, че изплащането на 110 млн. марки не урежда въпроса с вредите, причинени на гръцката държава. Подобни глупави изказвания може единствено да влошат дипломатическите отношения с българските съседи, а българската държава няма много приятели в ЕС.Сред политическите фракции в цяла Европа доминира разбирането, че присъединяването на българите към ЕС е историческа грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
Казах ти - Проблемите на гърците не са дълговете - те са следствие ' а съотношението им дълг/бвп така или иначе ще ръсте по простата причина че се гпвпри че статистиката им е надписала бвп-то им с до 50 % . Те псто не изработват стандарта си на живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
Arr
преди 9 години
като си дадат всички спестявание за угасяване на дълга ( че пак няма да стигне )като количество дълга може да се понижи но като съотношение поради падналото БВП съотношението дълг/БВП ще се покачи на горе ,и ще се наложи да обяви пак фалит но това трябва да стане извън Еврозоната другото е Германия да приеме взаимни облигации и Еврото да падне под 0,80 за известно време за да оцеели Евро зоната в този си вид като цяло имат вина и кредиторите дали непропроцинално кредит на ниска цена не отрязаваща риска на Гърция !!!!Преди кризата Гърция имаше голям дефижит по текущата сметка описваща структурен проблем в Гръцката икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 6
Stefan--L
преди 9 години
Неграмотният ни продажен и подкупен президент тръгнал да коментира Гърция ! Да се моли само Гърците да не направят национализация че тогава ще му изгорят хотелите и парцелите в Катерини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 9 години
Много неща не са ти ясни . Депозитите в гръцката банкова система гонеха 200 млрд. евра преди кризата - така че пари има . Просто тяхната политическа класа е по престъпна и от нашата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
Arr
преди 9 години
една икономика с отрицателен ръст и стойност на дълг по голям от стойноста не БВП то е в несъстоятелност а че не фалира е че тройката им отпуска заеми с по ниска лихва да може обслужва пазарните си заеми които с по високи лихви !!Тоест тройката ако се удръпне тя ще фалира и няма да може да обслужва заемите си към пазара поради липсвата на растеж на БВП то и не може да догони стойноста на дълга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 9 години
Мурджо , Гърция има пари да си плати дълговете . Просто не иска !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
data
преди 9 години
Спок , 90 % процента са чиновници и кат им изтече работното време в 17.30 спират да пишат . Инак са мнооооо го разбират Пхах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Arr
преди 9 години
Гърция трябва да на намери растежа а не мерките на економии които вдигат съотношението дълг/бвп на горе поради падналато потребление !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
Arr
преди 9 години
Stiglitz says Greece didnt fail; austerity failed
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още