IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще поиска от ООН разрешение за военна операция в либийски води

Интервенцията е насочена срещу корабите на трафикантите на нелегални мигранти

17:28 | 11.05.15 г.
<p>
	Само за един ден през април загинаха почти 900 души във водите на Средиземно море. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Само за един ден през април загинаха почти 900 души във водите на Средиземно море. Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) ще поиска днес от Организацията на обединените нации (ООН) разрешение за военна интервенция в териториалните води на Либия с основна цел трафикантите на хора, съобщава АП.

Ако искането на ЕС бъде одобрено, това ще позволи военни кораби от блока да навлязат в либийски води, за да идентифицират и спират кораби на трафиканти на хора, натоварени с нелегални мигранти.

По-късно днес ще се състои брифинг на топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини, която ще говори пред Съвета за сигурност на ООН.

Припомняме, че ЕС реши да стартира подготовката на военна операция срещу трафикантите на хора в Либия заради все по-засилващия се поток от нелегални мигранти от Африка към Европа и постоянно нарастващия брой на загиналите във водите на Средиземно море.

Само за един ден през април загинаха почти 900 души, след като корабът, с който се превозваха, потъна край бреговете на Италия, припомня информационната агенция.

Опасностите от морското пътешествие принуждават някои хора да търсят алтернативи, за да избягат в Европа. В неделя например испанската полиция откри 8-годишно момче от Кот д'Ивоар скрито в куфар. Така то е „пътувало“ от Мароко до Испания.

Тази седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи и квоти за мигрантите за всяка от държавите в ЕС. Брюксел се опитва да принуди държавите от общността да си поделят отговорността по приемането на мигрантите. Хуманитарните организации призовават европейските власти да осигурят и повече средства за спасяването на мигрантите.

Няколко хуманитарни организации увеличиха персонала си, разположен на о. Сицилия, допълва агенцията. Според тях ситуацията в Либия се влошава и дори хора, които са се установили трайно в страната, решават да рискуват и да я напуснат.

Според оценки на организацията „Спасете децата“ само в Италия от началото на годината са пристигнали 32 хил. нелегални мигранти. От тях над 2 700 са непълнолетни, а почти 1 900 от тях са пристигнали без придружител. Очакванията са тези числа да се увеличат драстично през следващите месеци.

Децата, които пристигат сами – без родители и попечители, в повечето случаи са били отвлечени, а семействата им са изнудвани за откуп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още