IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС осигурява допълнителни ресурси за спасяването на имигранти

Брюксел ще започне да подготвя военна операция срещу трафикантите на хора

10:01 | 24.04.15 г.
<p>
	Спасени от морето имигранти на пристанището в Аугуста, о. Сицилия.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Спасени от морето имигранти на пристанището в Аугуста, о. Сицилия. Снимка: архив, Ройтерс

Лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС) се ангажираха на извънредната си среща, посветена на нелегалната миграция, да осигурят допълнителни ресурси в опит да спрат вълната от нелегални мигранти в Средиземно море, съобщава АП.

Брюксел ще започне подготовката и на военна операция срещу трафикантите на хора, отговорни за изпращането на хиляди бежанци в разнебитени лодки в открито море.

През миналата седмица само в един ден във водите на Средиземно море загинаха над 800 души. В тази връзка държавите от ЕС се уговориха да утроят финансирането за операциите по границите и патрулите в Средиземноморието до почти 120 млн. евро.

Топ дипломатът на ЕС Федерика Могерини ще проучва дипломатическите възможности военни от блока да нападат кораби на трафиканти на хора. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пое ангажимент страната му да изпрати три кораба и три хеликоптера в Средиземно море, които да се включат в спасителни операции. Плавателни средства ще изпратят още Германия, Франция, Белгия и други страни, както и експерти, които да работят със спасените имигранти.

„Европа обявява война на трафикантите и Съюзът ще си сътрудничи с международните партньори“, коментира еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според Международната организация по миграция само от началото на годината във водите на Средиземно море са загинали над 1 700 души – над 30 пъти повече в сравнение със същото време на миналата година.

Според председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пътят към овладяването на бежанската криза минава през легалната имиграция. Предложенията му обаче не са били приети от лидерите на държавите членки.

На срещата Юнкер се е опитал да подсигури заселването на 10 хил. бежанци в Европа. Вместо това обаче е било прието да стартира пилотен проект за установяването само на тези, които са получили защита, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Юнкер настоява обаче, че до средата на май е възможно да се приеме резолюция за легална имиграция.

Без ясно решение остава и въпросът за разпределението на бежанците в Европа, по който най-гласовита е Германия. В ЕС в момента пребивават над 36 хил. бежанци само от Сирия, като около 30 хил. от тях са в Германия. През миналата година в Германия са получени и над 200 хил. молби за убежище – една трета от всички молби, подадени в целия ЕС. В Германия, Швеция, Италия и Франция са подадени две трети от всички молби за убежище на бежанци.

В България кандидатите за убежище през 2014 г. са се увеличили с 55 на сто спрямо 2013 г., по данни на Евростат. Ако през 2013 г. у нас убежище са потърсили над 7 хил. бежанци, през миналата година броят им е нараснал до малко над 11 хил. души, сочи статистиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още