IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП сложи дебатите и гласуването на препоръките по ТПТИ "на трупчета"

Докладът с над 200 предложения по текстовете на споразумението се връща обратно в Комисията по международна търговия

12:57 | 10.06.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕП сложи дебатите и гласуването на препоръките по ТПТИ "на трупчета"

След като във вторник председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отложи насроченото за следващия ден гласуване на препоръки по текстове от Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), в сряда сутринта Европейският парламент (ЕП) реши да отложи и дебатите по темата, вероятно за следващата сесия през юли.

В писмено съобщение до евродепутатите Шулц съобщи, че по текстовете на споразумението са постъпили повече от 200 предложения, след като по процедурни правила те трябва да са не повече от 50. Докладът с препоръките ще бъде върнат в Комисията по международна търговия за повторно разглеждане, като следващите й заседания са насрочени за 15-16 юни. 

Според българския евродепутат и член на Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Ковачев причините за отлагането на обсъжданията са по-скоро популистки и идеологически обосновани, а имало и разногласия между депутатите от Партията на европейските социалисти. Той допълни, че групата на ЕНП е готова да гласува доклада с препоръките в сегашния му вид, но чрез отлагането се дава възможност на социалистите да изчистят противоречията си.

Както според Ковачев, така и според колегата му Ева Паунова, преговорите по настоящото споразумение ще се забавят. Основните причини, които те изтъкнаха, са, от една страна, предстоящите през 2016 г. президентски избори в САЩ, а от друга – приключването на Азиатско-Тихоокеанското споразумение за свободна търговия, което в момента е с по-голям приоритет за САЩ заради по-напредналите преговори.

Най-противоречивият въпрос по ТПТИ е начинът за уреждане на спорове между чуждестранните инвеститори и държавите чрез използването на частен арбитраж, съобщава БТА. В момента, ако определен инвеститор има възражения по решение на властите в дадена страна, той има два основни начина за действие - да се обърне към съдилищата в съответната страна или към международни частни арбитражни съдилища. ЕК предложи две допълнителни възможности за бъдещото споразумение - многостранен инвестиционен съд и двустранен апелативен орган със седем съдии.

Съгласно предложенията на ЕК за промени в системата на защита на инвеститори, при спор инвеститорите биха имали право да изберат механизма за разрешаване, който предпочитат, но ще трябва да се придържат към веднъж избраната възможност. Те няма да могат да използват успоредно няколко механизма и след това да изберат най-удобното за тях решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 38 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Търг.споразумение е нарушение на международното право защото всяка държава е СУВЕРЕННА тоест може да забранява ГМО и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519В публкацията ми има нет-адрес на петицията и гледам ,че минава 2 000 000 подписа ,който иска да е подпише
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още