IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания продаде половината от пакета си акции в Кралските пощи

Общата стойност на сделката е 750 млн. паунда, които ще отидат за погасяване на държавния дълг

12:51 | 11.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Правителството на Великобритания е продало половината от акциите си в Кралските пощи (Royal Mail). Така то намали дела си в капитала на компанията от 30% на 15%, съобщи BBC. Продажната цена е била 500 паунда за акция, предаде The Guardian.

„Тази продажба достигна 750 млн. паунда и представлява добра цена за данъкоплатците. Парите могат да се използват за намаляването на външния дълг, като по този начин ще предоставим икономическа сигурност на работещите хора“, заяви икономическият министър Саджит Жавит, цитиран от The Guardian.

Служителите на компанията ще получат още 1% от капитала ѝ, който е на обща стойност от около 50 млн. паунда. Те вече получиха 10% от капитала, когато правителството започна приватизацията на Кралските пощи през 2013 г.

Финансовият министър Джордж Озбърн заяви в своя реч: „Искаме да помогнем на Кралските пощи да привлекат повече инвеститори и да използваме привлечените средства, за да погасим националния дълг“, пише The Guardian.

Миналия месец Кралските пощи обявиха покачване в годишната печалба, като отбелязаха, че намаляването на разходите е помогнало на компанията да посрещне предизвикателствата на пазара.

Компанията обяви 740 млн. паунда коригирана годишна оперативна печалба преди разходите за преобразуване, което е с 6% повече от предходната година.

Приходите на компанията за една година до края на март възлизат на 9,4 млрд. паунда.

Обемът на колетните пратки във Великобритания е нараснал с 3%, а приходите от тях са нараснали с 1%. Обемът на изпращаните писма е намалял с 4%, а приходите от тях регистрират спад от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още