IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката Statoil съкращава 1500 души до края на 2016 г.

Петролната компания свива разходите си в опит да се справи с последствията от срива на цените на петрола

16:28 | 16.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежката петролна компания Statoil обяви във вторник, че ще намали с до 7% работната си сила и с една трета консултантите си до края на 2016 г., съобщава Ройтерс. Компанията вече съкрати част от персонала си в опит да се справи с ниските цени на петрола и свиващите се маржове.

Държавното дружество Statoil планира да съкрати между 1100 и 1500 постоянни работни места в допълнение на останалите 1340 души, отстранени от края на 2013 г. насам.

Компанията ще намали и броя на консултантите си с 525 души, планирайки да ограничи разходите си с 1,7 млрд. долара на година от 2016 г.

В компанията работят едни от най-високоплатените служители в индустрията. Statoil обаче е под натиска да намали разходите си заради срива на цената на суровия петрол сорт Брент с повече от 50 долара на барел през последната година, достигайки цена от 64 долара на барел.

Дружеството, един от най-големите работодатели в Норвегия, не изнесе допълнително детайли по отношение на съкращенията, но заяви, че ще представи повече информация за „корекциите в структурата на организацията“ до края на месеца.

Компанията добави, че в периода между август и ноември всеки бизнес отдел ще трябва да определи конкретния брой души, които да бъдат съкратени.

Към края на 2014 г. екипът на Statoil се състои от 22 516 постоянни служители и 1411 консултанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още