IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Ципрас подвежда гласоподавателите си

Според председателя на ЕК гръцкото правителството не казва истината за предложенията по спасителния план

08:45 | 17.06.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Юнкер обвини гръцкото правителство, че подвежда гласоподавателите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Юнкер обвини гръцкото правителство, че подвежда гласоподавателите си. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини гръцкото правителство, че подвежда гласоподавателите си. Изявлението му е в отговор на обвиненията на премиера Алексис Ципрас , че кредиторите се опитват да „унижат“ страната му, предаде BBC.

Юнкер обясни, че гръцкото правителството не казва истината за предложенията по спасителния план.

Европейската комисия е предлагала на Гърция програма за помощ от 35 млрд. евро до 2020 година в подкрепа на инвестициите в замяна на реформи, заяви Юнкер. „Тази дискусия обаче щеше да се води както в Гърция, така и извън нея, ако премиерът на Гърция (в своята страна) говореше именно това, което аз в действителност му предлагах. Обвинявам гръцката страна, че пред своя народ говорят неща, които не отговарят на онова, което съм казал на гръцкия министър-председател", посочи в остро изказване Юнкер.

Според Ципрас кредиторите са настоявали за увеличение на ДДС за електричеството. Други гръцки министри пък критикуват предложенията за увеличаване на данъците за лекарствата.

Въпреки това обаче Юнкер заяви: „Не подкрепям увеличението на ДДС върху медикаментите и електричеството и премиерът знае това. Това ще бъде голяма грешка“. Той подчерта също, че не подкрепя повишаването на цените на продуктите и медикаментите и "е дълбоко обезпокоен от лишенията, понасяни от най-бедната част от населението".

Юнкер заяви още, че не го е грижа за гръцкото правителство, а за гръцкия народ. Той каза също така, че няма връзка с гръцкото правителство от неделя, тъй като преговорите нямат никакъв напредък.

Във вторник Атина отново рязко изостри тона преди срещата на министрите на финансите от еврозоната, която започва в Люксембург след два дни, след като гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обвини кредиторите на страната си в садизъм. По думите му целта им е разпадане на Европейския съюз. Предложените мерки не предлагали решение на финансовата криза, а унижение за гърците.

Ден по-рано и премиерът Алексис Ципрас заяви, че Атина е готова търпеливо да изчака кредиторите да станат реалисти в исканията си към страната, с която преговарят по списък с реформи в замяна на жизненоважно финансиране. В статия за местния вестник Ton Syntakton, цитирана от BBC, Ципрас пише: „Ще  чакаме търпеливо, докато институциите се върнат към реализма“. По думите му единствено "политическият опортюнизъм" ги кара да искат ново орязване на пенсиите - един от спорните въпроси в преговорите, които в неделя бяха прекратени без резултат.

Последният засега кръг преговори се провали през уикенда, след като ЕК за пореден пътотхвърли предложените от правителството на СИРИЗА реформи. Кредиторите обявиха, че Атина не е успяла да предложи нищо качествено ново. Европейската комисия съобщи, че в хода на преговорите е отбелязан известен прогрес, но предложенията на Гърция все още съществено се разминават с  изискванията на кредиторите за годишни икономии в бюджета в размер на 2 милиарда евро, или около 0,5-1 процента от брутния вътрешен продукт /БВП/. Същевременно Брюксел обяви, че финансовите министри на еврозоната ще се занимаят с проблема на своята среща в четвъртък, а  това ще е "последният опит за постигане на разрешение".

От 2010 г., когато започна дълговата криза в Гърция, Европейският съюз и Международният валутен фонд са предоставили на Атина близо 250 млрд. евро кредити, които тя трябва постепенно да връща. Въпреки частичното отписване на дълга на Гърция през 2012 г. задълженията й в момента надхвърлят 315 млрд. евро, което представлява 175 процента от БВП. Това е три пъти повече от пределно допустимото равнище на държавен дълг за страните от еврозоната, което според Пакта за стабилност и растеж е 60 на сто от БВП.

Новините за Гърция може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 5
vankata89
преди 8 години
Бах мама му не вярвах че ще доживея да видя политик да спазва предизборните си обещания :D. Разбирасе ако беше Българин щеше да наложи по строги иконоиии и от тези на кредиторите :D и да олиже задниците на западните политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
SS-23
преди 8 години
Въпреки това обаче Юнкер заяви: " ....че е дълбоко обезпокоен от лишенията, понасяни от най-бедната част от населението"."---Ами като си "дълбоко обезпокоен" има простичко решение, за да ти мине безпокойството и всички да въздъхнат облегчено - ОТПИСВАЙ 100%!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
250 млрд. евро за 11 млн. византиеца се пада по 22 727 евро на византийска глава (или ***). Според мен в името на Европейското единство и солидарност, гърците трябва да се обявят за свещени крави и отпусне пожизнена пенсия срещу забрана да работят. Ще бъде скъпо, но разходът ще се компенсира от успокояване на ситуацията и ръст на производителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
draifuss
преди 8 години
Дръвника беше сложен а сега му наточи и брадвата.Да не си Ципрасиртакис и Еврофакис в днешно време, че работата мирише на фалиракис и обезглавакис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Ами Юнкер да спре да се опитва да им помага и да покаже на гръцките гласоподаватели какво точно са си избрали. Или по-точно, че няма такова нещо, което гърците си мислят, че има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 1
gabarduk
преди 8 години
"е дълбоко обезпокоен от лишенията, понасяни от най-бедната част от населението".Пич ела в България да видиш как е. Не обезпокоен ами удивен ще останеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още