IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подемос обвини Германия и МВФ в застрашаване на европейския проект

Проблемът не е в Гърция, a в Европа, заяви на митинг лидерът на испанската партия Пабло Иглесиас

14:55 | 28.06.15 г. 13
<p>
	Пабло Иглесиас и поддръжници на Подемос по време на митинг в подкрепа на Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пабло Иглесиас и поддръжници на Подемос по време на митинг в подкрепа на Гърция. Снимка: Ройтерс

Лидерите на Европа и Международния валутен фонд (МВФ) застрашават европейския проект, притискайки Гърция в ъгъла, заявиха от Подемос – противопоставящата се на строгите икономии испанска партия, чиято реторика е сходна с управляващата в Гърция СИРИЗА.

"Бъдещето на Европа сега е изложено на риск", заяви лидерът на Подемос Пабло Иглесиас, докато страните от еврозоната се подготвят за гръцки фалит и евентуалното излизане на Атина от валутния блок, предава AP.

"По мое мнение проблемът не е в Гърция, проблемът е в Европа. Германия и МВФ са унищожават политическия проект на Европа", посочи Иглесиас пред репортери след митинг в подкрепа на СИРИЗА в испанската столица Мадрид, на който присъстваха няколкостотин души. "МВФ и правителството на Германия атакуват демокрацията".

След месеци на интензивни преговори с кредиторите гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви в петък, че правителството ще се допита до народа за условията на "унизителната" спасителна оферта на кредиторите чрез референдум на 5 юли.

Финансовите министри от другите 18 страни, които споделят еврото, се срещнаха за първи път без Гърция в събота, коментирайки правната възможност за удължаване изтичащия спасителен план след референдума. Без сделка за нов спасителен заем Атина ще изпадне в неплатежоспособност във вторник по дълга към МВФ на стойност 1,6 млрд. евро.

Испанската Подемос изненада през миналата година, след като спечели пет места в изборите за Европейски парламент през май. Успехът бе постигнат благодарение на реториката на Иглесиас и колегите му, които посочват, че строгите икономии изтощават испанците и останалите народи в цяла Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 12
Rhapsody of fire
преди 8 години
Ха-ха-ха. На испанските леваци им припари, като виждат как простотията и некадърността на гръцките им колеги дърпат чергата на собствените им популистки некадърни виждания.Техният проект е чиста анархия с неминуем разрушителен ефект на цялото общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Biso
преди 8 години
Референдумът, предложен от гръцкия премиер Алексис Ципрас, е рискован ход, тъй като отмененото всенародно допитване от 2011 г. доведе до падането от власт на премиера Георгиос Папандреу, информира Франс прес.На времето Алексис Ципрас каза, че референдумът е "фокус на правителството, за да печели време".Тогава той прогнозира, че ако премиерът поиска народът да избере "Еврото и мерките за икономии или излизане на Гърция от еврозоната", то икономиката на страната ще тръгне към фалит "още преди да сме стигнали до урните"."Това няма да бъде референдум, а опасна игра за нашата страна", изтъкна тогава Ципрас.http://dnes.dir.bg/news/parlament-referendum-pobedata-siriza-19392083?nt=4--------------------Тези двамата хубостници са "герои" и с чиста демагогия ще оправят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 14
ing5rov
преди 8 години
СИРИЗА и ПОДЕМОС показаха че царят е гол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още