IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Италия трябва да ускори структурните реформи

Фондът потвърди прогнозата си за растежа на страната от 0,7% през 2015 г. и 1,2% през 2016 г.

14:31 | 07.07.15 г.
МВФ: Италия трябва да ускори структурните реформи

Италианската икономика постепенно излиза от своята най-продължителна рецесия от десетилетия насам. Премиерът Матео Ренци обаче трябва да натисне здраво чрез амбициозната си програма за реформи и да овладее структурните слабости на страната, за да възроди устойчивия растеж, заяви в нов доклад Международният валутен фонд (МВФ).

В годишното си изследване Фондът потвърди прогнозата си за растежа на Италия от 0,7% през 2015 г. и 1,2% през 2016 г., предава The Wall Street Journal.

МВФ призова Рим да използва сегашния "прозорец на възможностите", за да продължи с по-дълбоки реформи в посока преразглеждане на политическата и икономическата система на Италия.

Институцията обаче подчерта, че стагнацията и слабата инфлация може да усложнят усилията за намаляване на огромния дълг на Италия, надхвърлящ 2 трлн. евро. Тя също така заяви, че гръцката дългова криза "може да има значително въздействие върху Италия чрез косвени ефекти", макар че преките такива ще са ограничени.

"Възстановяването все още е крехко и перспективите се спъват от структурните проблеми, високата безработица, слабите баланси и повишения публичен дълг", се казва в доклада.

Матео Ренци обеща широкообхватен "ремонт", включително цялостна реформа на публичната администрация, инфраструктурата, съдебната система и данъчния кодекс. Въпреки това политическият консенсус в страната вече не изглежда толкова силен, колкото когато водената от него Демократическа партия спечели изненадващите 41% в изборите за Европейски парламент през миналата година.

Разочароващото представяне на местните избори през май показа, че партията на Ренци е много уязвима към нарастващата подкрепа за популистките партии, като противопоставящата се на строгите икономии "Пет звезди" на бившия комик Бепе Грило.

МВФ призна, че младият премиер на Италия е подел смела програма, но добави, че някои от неговите идеи за структурни реформи може и да не бъдат изпълнени изцяло. Проблем е и ниската производителност, слабото търсене и крехките публични и частни баланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още