IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас среща не по-малка съпротива и у дома

Веднага след пристигането си в Атина гръцкият премиер разговаря с вътрешната опозиция в СИРИЗА и получи отрицателен отговор за споразумението

18:57 | 13.07.15 г.
Ципрас среща не по-малка съпротива и у дома

Без да се бави, още щом се прибра в Атина, гръцкият премиер Алексис Ципрас извика на съвещание политически лидери, съобщи британското издание The Guardian. Първи в резиденцията на премиера – "Мегаро Максиму", разположена в центъра на града в близост до площад „Синтагма”, пристигнаха финансовият министър Евклид Цакалотос, който присъстваше на среднощните разговори в Брюксел, както и депутатът Никос Филис.

По-рано Филис коментира, че гласувалите през уикенда против даване на мандат за преговори на Ципрас с европейските партньори трябва да бъдат отстранени от постовете, които заемат.

Следващите срещи на премиера бяха с бившия финансов министъ Янис Варуфакис, председателя на парламента Зое Константопулу, както и хардлайнера в правителството – енергийният министър Панайотис Лафазанис. Според британското издание и тримата са били против подписване на постигнатото споразумение.

Предстои среща с ръководителят на една от малките партии, но пък и крайни в позициите си, в СИРИЗА – министърът на отбраната Панос Каменос. Той се въздържа при предишното гласуване.

Вече има обявен и първи граждански протест срещу действията на премиера. В сряда ще има стачка на фармацевтите в страната, пише гръцкото издание Kathimerini. В плановете, които бяха одобрени тази вечер, присъстват мерки за сектора, които предвиждат промяна на правилата за собствеността на аптеките, както и възможността лекарства без рецепта да се продават извън аптеките.

До сряда Алексис Ципрас трябва да убеди правителството му да го подкрепи и да бъдат подготвени законодателни промени, които да одобри парламентът в страната.

Плановете са, ако споразумението получи „зелена светлина” в Атина, германският парламент да гласува споразумението в петък сутринта. Канцлерът Ангела Меркел обясни, че страната е направила компромис заради драматичното влошаване на ситуацията в Гърция.

В сряда споразумението ще бъде гледано и в долната камара на френския парламент. Френският президент Франсоа Оланд беше един от големите съюзници на Гърция и настояваше страната да не напуска еврозоната. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още