IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна помощ за изграждане на газопроводи в Полша

Проектите имат връзка с инфраструктурата на Енергийния съюз

16:28 | 17.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК одобри държавна помощ за изграждане на газопроводи в Полша

Европейската комисия позволи на властите в Полша да отпусне 3,13 млрд. полски злоти (758 млн. евро) за девет газови проекта в Полша. Според анализите на Брюксел отпускането на тези средства не нарушава законодателството на ЕС в областта на отпускането на държавна помощ.

Общата стойност на проектите е 4,9 млрд. злоти или малко под 1,2 млрд. евро. Инвестициите извън държавната помощ ще бъдат направени от газовия оператор Gazociągów Przesyłowych GAZ-System (GAZ – System).

Изграждането на обектите има връзка с реализацията на плана за Енергиен съюз, допълват от ЕК. Те ще повишат капацитета на газовите връзки на Полша със съседните държави. С част от средствата ще бъде модернизирана съществуващата газопреносна мрежа на страната.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргарете Вестагер коментира, че тази държавна помощ е одобрена, защото тя насърчава развитието на „истински“ Енергиен съюз.

Пет от проектите, които ще получат държавна помощ, се отнасят до подобряване на достъпа до доставки на газ от Балтийско море, Адриатическо море и Черно море до Европа. Те ще доведат и до диверсификация на газовите доставки и за самата Полша. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още