IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как мафията в Италия започна да печели от бежанците

"Бизнесът" с настаняването на мигрантите се оказва по-печеливш от другите криминални дейности

16:08 | 25.07.15 г.
<p>
	Хиляди хора, поели към Европа в стари, претъпкани плавателни съдове, изгубиха живота си във водите на Средиземно море. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Хиляди хора, поели към Европа в стари, претъпкани плавателни съдове, изгубиха живота си във водите на Средиземно море. Снимка: архив, Ройтерс

Организираните престъпни групи в Италия показват сериозна изобретателност що се отнася до приходите. Кризата с миграцията към Европа се оказа нов източник на незаконни печалби за мафията, пише FT.

Грижата и изхранването на мигрантите може да струва на италианското правителство около 800 млн. евро годишно. Властите освен това дават по 35 евро на ден на частни лица, фирми и организации с нестопанска цел, за да приютяват мигрантите. В сумата се включат и полагащите им се джобни в размер на 2,5 евро дневно, за които се предполага, че директно трябва да се дават на бежанците.

Тези средства обаче се оказват неустоимо привлекателни за мафията, според италианските прокурори и антимонополни групи. Те посочват, че престъпни групи са успели да манипулират възлагането на договорите за управление на приемни центрове за мигранти, като няколко от случаите доста нашумяха напоследък, отбелязва изданието.

"Това е много широко разпространен проблем. Посрещането на мигрантите се превърна в голям бизнес”,  коментира Габриела Страмачони, която отговаря за социалната политика на Libera – една от организациите за борба с мафията в Италия.

В засечено от полицията телефонно обаждане през миналата година Салваторе Буци, социален активист, която е лежал в затвора за убийство през 80-те години, посочва: “Имате ли някаква идея колко много се печели от имигрантите? Наркотиците са по-малко печеливши”. След разговора той е арестуван, но досега отрича обвиненията срещу него.

Тази седмица отново напомни за степента на тежест на бежанската криза, след като най-малко 40 души се удавиха на километри от италианския бряг. Тези, които успяват да стигнат до сушата, се сблъскват със сериозни пречки да изградят отново живота си в Европа.

Намесата на криминални елементи в тяхното настаняване допълнително утежнява положението им, тъй като намалява достъпа до услуги за бежанците. Това подкрепя в известен смисъл и дейността на антиимигрантските групи, които искат да блокират всяка форма на публична помощ за новопристигналите.

Според италианските власти криминалното предприятие, което доминира бизнеса с настаняването на търсещите убежище, е базирано в Рим. То е известно като  Mafia Capitale и е публична тайна, че е направило корупцията един от основните си източници на приходи. Традиционните престъпни групи в Италия, като Cosa Nostra в Сицилия, калабрийската Ndrangheta и неаполитанската Camorra, също се свързват с този “бизнес”, но са доста по-малко активни.

Римската организация беше разкрита от прокурори през декември миналата година. Разследващите органи посочват, че тя се е свързвала с местни политици и държавни служители, като е договорила експлоатацията на центрове за мигранти от “кооперации” и благотворителни групи, които всъщност служат на нейните интереси.

Джовани Салви, бивш главен прокурор на Катания, Сицилия – една от дестинациите за много от бежанците, посочва, че мафията е успяла да се вмъкне в тази дейност заради мащабите на потока от хора. Държавните служители се затрудняват отдавна да намерят места за настаняване, от което се възползват организираните престъпни групи.

Салви разкрива обаче и нов “елемент” в мигрантската криза - някои неправителствени организации са участвали в експлоатацията на бежанците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още