IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Гърция и кредиторите се отлагат с няколко дни

Причината за това са организационни проблеми, разкри представител на Министерството на финансите на Гърция

10:36 | 26.07.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преговорите между Гърция и нейните международни кредитори за новия спасителен пакет за Атина ще бъдат отложени с няколко дни заради организационни проблеми, заяви представител на Министерството на финансите на Гърция, цитиран от Ройтерс.

Срещата с представители на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) трябваше да започнат в понеделник, но са отложени заради въпроси, свързани с мястото и сигурността.

Представителят на Министерството на финансите, който отказва самоличността му да бъде разкрита, твърди, че преговорите между техническите екипи на кредиторите ще започнат във вторник, а ръководителите на мисията ще пристигнат в Атина със закъснение от няколко дни поради технически причини.

“Причините за забавянето не са нито политически, нито дипломатически”, добавя източникът.

Гърците гледат на посещенията на кредиторите в Атина като нарушение на суверенитета на страната, ето защо шестмесечните преговори с партньорите от ЕС се провеждаха в Брюксел по искане на правителството.

Друг източник от Министерството на финансите по-рано отрече твърденията, че правителството се опитва да запази кредиторите “далеч от правителствените служби”.

Запитан дали правителството ще позволи на посланиците на ЕС, МВФ и ЕЦБ да посетят Атина за разговори по новия заем, министърът на държавната администрация Алекос Флабурарис заяви, че ако в споразумението е включено подобно посещение, “ние трябва да се съобразим с това”.

Объркването около очакваното начало на преговорите подчертава предизвикателствата, които се оформят, ако преговорите се проточат във времето, тъй като спасителният заем на стойност до 89 млрд. евро трябва да бъде одобрен от парламента до 20 август, както Гърция възнамерява да направи.

Същевременно премиерът Алексис Ципрас се опитва да потисне бунта на своята лява партия, който накара правителството да зависи от проевропейските опозиционни партии, за да получи одобрение за най-тежките спасителни условия.

Един от най-близките помощници на Ципрас твърди, че разбирането с опозиционните партии не може да продължи дълго и е необходим ясен разговор с тях. Това подчертава широко разпространените очаквания, че избори в страната може да има съвсем скоро - през септември или октомври.

“Страната не може да продължава с правителство на малцинството дълго време. Нуждаем се от ясни, категорични решения”, заяви министър Никос Папас пред Ependysi.

Освен условията на новия заем Гърция и нейните кредитори се очаква да обсъдят устойчивостта на дълга на страната, който възлиза на около 170% от БВП. 

Ципрас заяви, че негов приоритет е да осигури спасителен пакет преди да се заеме със случващото се в СИРИЗА.

Според проучване на общественото мнение, направено от Metron Analysis за вестник Parapolitika, 61% от гърците са добре настроени към Ципрас, а 36% не го одобряват. Преобладаващото мнозинство (78%) иска Гърция да остане в еврозоната, а 19% държат на връщане към драхмата.

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 8 години
КАКВИ ПРЕГОВОРИ?!Нали се договориха. Или това бе само прах в очите. ЗНАЧИ АГОНИЯТА НА ГЪРЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА.БАНКИТЕ ЩЕ СА НА КОМАНДНО ДИШАНЕ, А ХОРАТА ЩЕ ЧАКАТ ДА ПОЛУЧАТ МИЛИАРДИТЕ ВЛОГОВЕ ВКАРАНИ В ТЯХ.ДОКАТО ПРОДЪЛЖАВА ТАЗИ АГОНИЯ ЦИПРАС ЩЕ ПАДНЕ ОТ ВЛАСТА после? ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ПОВТОРИ АРЖЕНТИНСКИЯ ВАРИАНТ ОТ 2001 ГОДИНА. Хората ще излезнат на улицата и ще изметят цялата политическа класа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Вижда се разхлабване на дисциплината . Скоро цялята машина ще спре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 8 години
Пак циркове ала Ципрас. Аман. Да ги изхвърлят и да се свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още