IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлението на активи позлати UBS

Банката отчете печалба от 1,25 млрд. долара за второто тримесечие, с което надхвърли значително очакванията на анализаторите

10:31 | 27.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Управлението на активи позлати UBS

Силното развитие на подразделението за управление на активи донесе значителен скок на печалбата на UBS за второто тримесечие на 2015 г. Най-голямата швейцарска банка отчете ръст на нетната си печалба от 53% до 1,20 млрд. франка (1,25 млрд. долара) спрямо 792 млн. франка година по-рано, надминавайки значително прогнозите на анализаторите. В основната си дейност – управлението на активи на заможни частни клиенти, банката постига най-добър резултат от 2009 г. насам, предава DPA.

Средната консенсусна оценка на анализаторите бе за печалба от 817 млн. франка, или ръст от около 32%.

Банката бе принудена да публикува резултатите си един ден преди предварително обявения срок заради изтекла през уикенда информация в медиите.

„За да можем да сме прозрачни и да се противопоставим на неправилна и подвеждаща информация, която стана публично достояние, UBS избра да публикува данните за второто тримесечие на 2015 г. ден по-рано“, заяви швейцарската банка в свое изявление.

В неделя швейцарският седмичник Sonntagszeitung писа, че базираната в Цюрих банка ще отчете ръст на печалбата от 25% на годишна база. 

След силното първо и второ тримесечие сега става ясно, че въведеното през есента на 2012 г. радикално преструктуриране започва да се изплаща на швейцарския кредитор, коментират анализатори. 

„Аз съм изключително доволен от резултатите“, каза в изявление изпълнителният директор Сержо Ермоти. „Ще продължим да сме фокусирани над това да надградим предимството си, което създадохме с нашата ясна стратегия“.

Амбициите в подразделението за инвестиционно банкиране бяха понижени, като в бъдеще банката ще се концентрира все повече над подразделението за управление на активи, където е световен лидер. Освен това банката е все по-устойчива на кризи. Съотношението на капиталовата адекватност от първи ред продължава да се подобрява, като достига водещото в бранша ниво от 14,4%.

В намаленото инвестиционно банкиране печалбата през тримесечието отчита лек спад. По-слабият бизнес с облигации се компенсира от значително по-добрия резултат при търговията с акции. Преди броени дни и Credit Suisse, както и американските конкуренти JP Morgan и Goldman Sachs, отчетоха спадове в бизнеса си с облигации.

Най-голямата банка в САЩ JPMorgan Chase е спечелила в периода между април и юни 6,29 млрд. долара, което е с 5,2% повече в сравнение със същия период на миналата година и въпреки спада в приходите. 

Втората най-голяма банка в Швейцария реализира печалба от 1,05 млрд. франка (1,15 млрд. долара), след като отчете загуба от 700 млн. франка година по-рано, когато беше глобена в САЩ за подпомагане на американците да укриват данъци. Резултатите надхвърлиха значително оценката на анализатори за печалба от 722 млн. франка.

Гигантът в инвестиционното банкиране Morgan Stanley отчете печалба за второто тримесечие от 79 американски цента на акция в сравнение с 60 цента на акция през същия период на миналата година.

Американската банка Goldman Sachs Group пък оповести най-малката си тримесечна печалба от близо 4 години. Нетната печалба на щатския трезор спадна почти наполовина до 916 млн. долара, или 1,98 долара на акция, през трите месеца до 30 юни, от 1,95 млрд. долара, или 4,10 долара на акция, колкото бе положителният финансов резултат през същия период на 2014 г.

И UBS, подобно на повечето големи банки, предостави предпазлива прогноза. Според банката налице са още много геополитически рискове. Освен това банката предупреди, че финансовият бранш ще бъде натоварен в близко бъдеще от високи разходи за съдебни спорове. UBS също така заяви, че все още участва в различни спорове и съдебни производства, включително регулаторни и наказателни разследвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още