IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Русия прекратиха договора за двата военни кораба "Мистрал"

Сделката на стойност 1,2 млрд. евро бе подписана през 2011 г., но беше забавена поради конфликта в Украйна

16:07 | 06.08.15 г.
Франция и Русия прекратиха договора за двата военни кораба "Мистрал"

Франция и Русия постигнаха споразумение да прекратят договора за два френски военни кораба, доставката на които бе забавена на фона на конфликта в Украйна, предава The Wall Street Journal.

Френският президент Франсоа Оланд и руският президент Владимир Путин са разговаряли по телефона в сряда следобед и са постигнали съгласие, че Париж ще обезщети напълно Русия за плащанията, направени досега за двата кораба, посочиха пресслужбите на двамата държавни глави.

Сделката на стойност 1,2 млрд. евро, подписана през 2011 г., подчерта желанието на Русия да замени застаряващите си военноморски сили с модерна западна техника. Споразумението обаче се превърна в гръмоотвод на раздора след влошаването на отношенията между Русия и Запада във връзка с украинската криза.

Москва и Париж "стигнаха до взаимно разбиране по отношение на компенсирането на руската страна за средствата, изплатени по силата на договора", се казва в изявление на Кремъл.

Путин постави модернизацията на въоръжените си сили като приоритет, като по-рано обеща да похарчи повече от 20 трлн. рубли (318 млрд. долара) до края на десетилетието за нови военни технологии. Отначало планът на разходите бе на стойност около 650 млрд. евро, но стойността на рублата се понижи след неотдавнашната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още