IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализацията на газовия пазар в Латвия ще оскъпи газа с 20-30%, смята експерт

Суровината идва от Русия и отварянето на пазара всъщност ще означава повече посредници

11:10 | 24.08.15 г. 1
Либерализацията на газовия пазар в Латвия ще оскъпи газа с 20-30%, смята експерт

Либерализацията на газовия пазар в Латвия, която трябва да приключи до април 2017 година, ще оскъпи суровината с 20-30%. Прогнозата е на ръководителя на газовата компания „Интера Латвия“ Юрис Савицакис, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Неговите очаквания се базират на наблюденията от отварянето на енергийния пазар в страната, извършено в началото на 2015 година.

„Интера Латвия“ е един от големите акционери (16%) в газовата компания Latvijas Gaze (LG), която се явява единствен доставчик на суровината в Латвия. Основният пакет от капитала на компанията се държи от германската E.On (47,23%), а „Газпром“ притежава 34% от газовото дружество на Латвия. Плановете са след 2017 година газопреносната мрежа и търговската дейност LG да бъдат разделени.

„Политиците и експертите в Латвия работят за колкото е възможно по-бърза либерализация на газовия пазар. Това означава, че те работят над това латвийските потребители по-бързо да плащат повече за газ“, казва Савицакис.

Според него оскъпяването на газа ще дойде от факта, че Латвия ще продължава да получава газ от Русия, но с либерализацията посредниците ще бъдат повече.

„Основната идея е, че конкуренцията ще намали цената, но технически газът идва по руските тръби“, допълва експертът и допълва, че това означава появата на нови посредници и цената ще скочи с 20-30 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pioner
преди 8 години
Добре дошли в капитализма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още