IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOCAR не губи желание да участва в приватизацията на гръцката DESFA

Сделката за продажбата на гръцката газопреносна компания се дискутира още от 2013 година

18:06 | 26.08.15 г.
SOCAR не губи желание да участва в приватизацията на гръцката DESFA

Държавната петролна компания на Азербайджан – SOCAR, не губи желание да участва в приватизацията на гръцката DESFA, става ясно от съобщение на гръцката приватизационна агенция (HRADF). Преговорите за раздържавяването на компанията, която отговаря за развитието и оперира газопреносната мрежа в Гърция, започнаха още през 2013 година.

Очакванията са, че сделка може да има до края на годината и тогава SOCAR ще стане собственик на 66% от DESFA срещу сумата от 400 млн. евро.

Азербайджанската компания преговаря за дяловете на газопреносното дружество, които се държат от приватизационната агенция (31%) и от Hellenic Petroleum (35%).

Приватизацията на държавните активи е особено болезнена тема в южната ни съседка и преговорите за продажба за всеки един от тях вървят бавно и болезнено. Едно от първите решения на кабинета на Ципрас, идвайки на власт в началото на годината, беше процесът по раздържавяване да бъде спрян и сделките да бъдат преразгледани. 

В последното споразумение за спасяването на страната обаче е предвидено създаването на нов приватизацонен фонд, който трябва да набере 50 млрд. евро от продажбата и отдаването на концесия на държавна собственост.

Подробностите около неговото създаване така и не са договорени. Очакванията са разговорите на гръцките власти и кредиторите по този въпрос да започнат през есента.

Изпълнението на одобрената програма обаче може и да се забави предвид предсрочните парламентарни избори в Гърция.

Първоначалните очаквания за лесна победа и пълно мнозинство в парламента на досегашния премиер Алексис Ципрас обаче могат и да се разминат с реалността след разцеплението на управляващата коалиция СИРИЗА. Днес 53-ма членове на централния комитет на политическата формация напуснаха, обявявайки, че не са съгласни в водената от лидера им политика. 

Още преди дни лявото крило в СИРИЗА се отцепи и лидерът му Панайотис Лафазанис създаде ново политическо движение - "Народно единство", а гръцките медии очакват и председателят на гръцкия парламент Зои Константопулу да се оттегли и да сформира своя партия, която тясно ще си сътрудничи с формацията на Лафазанис. 

Случващото се в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още