IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Всичко около гръцкия приватизационен фонд ще се решава през есента

Приватизацията е доста болезнена тема за гръцкото общество

17:32 | 19.08.15 г.
ЕК: Всичко около гръцкия приватизационен фонд ще се решава през есента

Всичко около предстоящата приватизация, която е доста болезнена за гръцкото общество, ще бъде решено през есента, коментира днес в обедния брифинг говорителят на Европейската комисия (ЕК) Аника Брейдхарт. Тогава ще бъде дискутирано как ще бъде управляван фонда и накъде ще се насочат средствата, набирани в него.

Страстите около приватизацията на активи в Гърция се разгоряха около първото правителствено решение за отдаването на концесия на 14 регионални летища в страната.  

Въпреки публикувано в държавен вестник намерение, договор още не е сключен, коментираха от Fraport, германският летищен оператор, който трябва да поеме управлението на летищата в Кавала, както и на едни от най-популярните острови – Миконос, Санторини и Закинтос. 

В споразумението за третата спасителна програма, договорено в нощта срещу 13 юли, беше предвидено съставянето на специален фонд за приватизацията на активи в Гърция. Предварителните нагласи са, че той трябва да набере 50 млрд. евро, но подробностите около създаването му останаха неясни.

Лидерите на страните от еврозоната отхвърлиха искането на Германия този фонд да бъде ситуиран в Люксембург и управляван от германски експерти. След часове на преговори гръцкият премиер Алексис Ципрас се съгласи на този фонд, но успя да договори той да бъде в Атина.

Междувременно Атина прекрати работата на канадската Eldorado Gold в златната мина в Северна Гърция. Инвестицията беше противоречива, а компанията е извършила и някои нарушения, коментира енергийният министър Панос Скурлетис след среща с премиера, пише Ройтерс.

Случващото се в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още