IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Grexit може да е добър вариант за Гърция, смята архитект на еврото

Според Отмар Исинг излизането на Гърция от еврозоната за известно време може да й помогне икономически

16:15 | 01.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Излизането от еврозоната може да помогне на затруднената Гърция, твърди Отмар Исинг, бивш член на управителния съвет и главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ), който е известен като един от архитектите на европейската валута, съобщава CNBC.

Еврото е необратимо, но дали то е необратимо за всяка страна се оказва открит въпрос“, заяви Исинг за CNBC във вторник.

Исинг предизвика учудване по-рано през това лято, когато заяви, че необратимостта на еврото е „илюзия“, противопоставяйки се по този начин на сегашните членове на управителния съвет на ЕЦБ, които настояват, че няма връщане назад от единната валута.

Икономистите и политиците извън ЕЦБ обаче поставят под въпрос дали силно задлъжнялата Гърция може да остане в еврозоната и дали няма да се справи по-добре от икономическа гледна точка, ако е извън валутния съюз.

По отношение на Гърция има много силни аргументи, че тя ще се справи добре извън еврозоната за известно време, но всичко зависи от реакциите на гръцкото правителство“, заяви Исинг за CNBC.

Гърция е в началото на третата си спасителна програма след месеци на преговори, които в един момент изглеждаха, че може да доведат до хаотично излизане на Гърция от съюза на единната валута.

Наскоро обаче Китай зае мястото на Гърция като икономика, предизвикваща опасения за глобалната финансова система.

Исинг, който в момент е президент на Center for Financial Studies към Университета Гьоте, говори и за „високата степен на несигурност“, която остава налице и прогнозира ера на „умерен растеж, но без застой“.

„Насочваме се към време на висока несигурност, но правителствата все още имат много мерки, които могат да използват, за да поддържат ситуацията“, каза той.

Той предупреди ЕЦБ, която има среща по-късно през седмицата, да не предприема по-нататъшно увеличаване на програмата си за количествено облекчаване, твърдейки, че „опасността от създаването на балони на пазарите с фиксиран доход“ надминава всички предимства.

Всичко за дълговете на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Далаверата би била огромна, а благоденствието повсеместно. Маслините ще са големи като ягоди, а от изворите ще блика узо. Спрените фабрики за пари ще ги отворят наново и ще работят на трисменен режим. Двадесет и петте процента от работната сила, които сега са безработни ще бъдат назначени на държавна работа с коледна и великденска заплата и бонуси за появяване на работното място в рамките на деня. Славеите ще пеят Интернационала в ритъма на сиртаки, а от новите банкноти благо ще гледа образът на Варуфакис.Соц идилия по гръцки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
От време на време откриват топлата вода отново ! Тоя капацитет да пробва да обясни на Меркел колко ше е на далавера Гърция кат си обере крушите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още