IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТАСС: Полемиката за бежанците в ЕС се разгаря

Квотите за бежанци могат да се превърнат в камъка на раздора за държавите в общността, прогнозира информационната агенция

18:02 | 08.09.15 г. 3
ТАСС: Полемиката за бежанците в ЕС се разгаря

В Европейския съюз назрява конфликт между най-привлекателните за мигрантите държави и другите страни, които не са склонни да приемат бежанци, пише в свой анализ руската информационна агенция ТАСС.

Заради отказа на някои държави да приемат бежанците, държавите, към които се насочва потокът от мигрантите, настояват и за квоти за приема „по силата на европейската солидарност“, допълва още агенцията.

Авторите цитират изявленията на премиера на Швеция Стефан Льовен, с които той поиска постоянно действаща и юридически обоснована система за прием на бежанците. Той е убеден, че кризата с мигрантите в Европа е „криза на задълженията“ и изразява надеждата си, че повече европейски лидери ще изразят готовност да изпълнят своите ангажименти, макар че има страни, които не желаят да го правят.

Въвеждането на квотите за бежанци е камъкът на раздора

Досега лидери от Източна Европа не могат да възприемат налагането на квоти. „Ние искаме да приемаме бежанци на доброволна основа“, коментира чешкият премиер Бохуслав Соботка след среща с австрийския канцлер Вернер Файман. На срещата присъства и словашкият премиер Робърт Фицо, който също е против налагането на квотите, определяйки го като „нерационално решение“. Фицо посочи, че и самите бежанци не искат да остават в страни като Унгария, Словакия и Чехия.

В отговор Файман коментира, че „за ЕС е неприемливо, че някои страни не работят за намиране на общи решения, само защото не са засегнати от кризата“.

„Не е възможно да се търси солидарност и финансиране на проекти под предлог, че е нужно да се догонят съседните държави, а от друга страна да се твърди, че имаме малко бежанци и те скандират името на „Германия“ и „Австрия“, но не на нашата страна“, казва Файнман.

Но не само източноевропейските членове на блока са против квотите за бежанци. Финландия също настоява да бъде следван принципът на доброволността. Според националните разчети страната може да приема между 750 и 1050 души годишно. По информация на германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung обаче квотата за страната ще бъде 2,4 хил. души. Очакванията са, че квотата за Румъния ще бъде към 6,3 хил. души, а готовността на румънските власти е за до 1,7 хил. бежанци годишно.

ТАСС цитира и българския вътрешен министър Румяна Бъчварова, която днес заяви, че страната ни може да приеме 500 мигранти или „не много повече, ако е необходимо“. Страната ни също очаква ЕС да намери решението на проблема с бежанската вълна, става ясно още от думите на Бъчварова.

В същото време европейските институции настояват за единна политика при предоставяне на убежищата за бежанците. С този призив откри есенната сесия на Европейския парламент председателят Мартин Шулц. Той се обяви против въвеждането на стени и национални бариери.

Припомняме, че подобни призиви изпрати и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Утре той ще представи своя доклад за състоянието на Съюза и очакванията са, че основна точка в него ще бъде именно бежанската криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
"Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", подчерта Джабаров."Когато *** руски бандит говори за съвест, това може да предизвика само смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://afera.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%BB%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"...Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Според него "по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да създават миграционни проблеми на самата Европа". "Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", подчерта Джабаров."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още