IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

500 млн. евро помощ за фермерите не стигат според евродепутати

Депутати настояват Комисията незабавно да повиши интервенционните цени

15:34 | 17.09.15 г.
500 млн. евро помощ за фермерите не стигат според евродепутати

Обявеният от Европейската комисия пакет от 500 млн. евро в подкрепа на селскостопанските производители е стъпка в правилната посока, но може да не бъде достатъчен за преодоляване на кризата с падащите цени на продукцията, заявиха различни членове на ЕП в пленарен дебат с комисаря по земеделието Фил Хоган на 16 септември.

Много депутати призоваха за пазарни мерки срещу нестабилността на цените и за подобряване на позицията на производителите във веригата на доставки, съобщи ЕП.

Припомняме, че на 7 септември на извънреден съвет на земеделските министри бяха отпуснати 500 млн. евро допълнително за селскостопанския сектор заради проблемите, възникнали след руското ембарго. Това стана след масов протест на фермери в Брюксел.

Сега от Европарламента съобщават, че при дебата с Фил Хоган депутати поискаха Комисията незабавно да повиши интервенционните цени (на изкупуване на продукцията) и да окаже повече подкрепа за намирането на нови външни пазари.

Няколко депутати обвиниха пазарно-ориентираните политики за настоящата криза и приканиха за управление на предлагането, особено в млекопроизводството. Други настояха за опростяване на общата селскостопанска политика и засилване на конкурентоспособността на европейските производители на световния пазар.

По време на неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Люксембург на 15 септември стана ясно, че България ще получи 6 млн. евро подкрепа за кризата в млечния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още