IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen e правила опит да покрие проблема с емисиите

На собствениците е било съобщавано, че трябва да закарат автомобилите си при дилър на компанията, за да бъде инсталиран нов софтуер

18:45 | 24.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През април 2015 г. американското подразделение на внезапно изпадналия в криза германски производител Volkswagen - Volkswagen of America, Inc.,  е изпратило писма до собствениците на дизелови автомобили от марките VW и Audi в щата Калифорния. С тях те са били информирани, че може да има проблеми с вредните емисии на автомобилите им, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

На собствениците е било съобщавано, че трябва да закарат автомобилите си при дилър на компанията, за да бъде инсталиран нов софтуер, който ще гарантира "оптимизиране и оперативна ефективност" по отношение на емисиите.

Компанията обаче не е обяснявала, че тези действия всъщост са с цел да се отговори на изискванията на държавните регулатори, които вече са започнали да изпитват подозрения за разминаванията между резултатите от лабораторните тестове и реалното замърсяване от дизеловите двигатели на марката.

През декември 2014 г. регулаторите в Калифорния са позволили на компанията да прави доброволни изтегляния на коли с дизелови двигатели за поправка на проблем, който според Volkswagen е технически и лесно решим. През следващите месеци обаче такива изтегляния са били извършени и в останалата част на страната. California Air Resources Board потвърждава, че писмата са били част от разрешеното изтегляне на коли.  

Volkswagen е отказала да коментира темата, тъй като по времето, когато са изпращани писмата, компанията не е имала задължения да разкрива причините, които са довели до тях. Концернът е инструктирал собствениците на определени модели на Volkswagen с двулитрови дизелови двигатели, произведени през 2010-2014 г., да се свържат с дилърите си. Официално обявената причина е обновяване на софтуера с цел поправка на проблем с неизправен светлинен индикатор.

“Ако по някаква причина индикаторът светне, превозното средство няма да може да мине инспекциите за вредни емисии в някои региони", пише в документа. Според обяснението на компанията предно обновяване на софтуера е увеличило вероятността от необосновано включване на светлинната индикация.

Припомняме, че през уикенда германският концерн призна, че е използвал специален тайно внедрен софтуер, чрез който е манипулирал лабораторните тестове за вредни емисии на някои от дизеловите си двигатели.

Министерството на правосъдието в САЩ вече стартира криминално разследване срещу Volkswagen, а по последни данни в седем щата са заведени групови искове от името на потребителите.

Германският концерн предупреди, че в световен мащаб 11 млн. автомобила могат да бъдат засегнати от проблема и задели провизии в размер на 6,5 млрд. евро, за да покрие свързаните със скандала разходи. Според анализатори обаче сумата е само началната, като тя може да нарасне трикратно. По-рано днес стана ясно, че от манипулациите при замерванията са засегнати и дизелови автомобили на Volkswagen и в Европа.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Grosss
преди 8 години
Всичко е дрън,дрън и ала бала.Сега ако подпукат и американските коли работата става ясна,минава се на електромобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още